A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Nemzetbiztonsági meghallgatásra megy a CrowdStrike vezetője

Vágólapra másolva!
Magas szinten kérik számon a világméretű informatikai katasztrófáért.
Vágólapra másolva!

A többség most feltehetően nem lenne George Kurtz, a pénteken globális informatikai katasztrófát okozott CrowdStrike biztonsági cég vezetőjének helyében. A vállalat számítógépeken és szervereken egyaránt használt biztonsági szoftverének hibás javítása olyan 8,5 millió windowsos gépet ütött ki, csak az USA-ban minimum 3000 repülőjáratot kellett törölni miatta, de a légi közlekedési szektor mellett többek közt pénzintézeteknél, segélyhívóknál, médiacégeknél is óriási leállásokat okozott.

george kurtz crowdstrike
George Kurtz, a CrowdStrike elnöke és vezérigazgatója
Fotó: CrowdStrike

Az incidens nem kerülte el az amerikai kongresszus nemzetbiztonsági bizottságának figyelmét, így szerdán George Kurtz vezérigazgató kénytelen lesz nyilvánosan tanúskodni a színe előtt. Ennek során lehetőséget kap annak az elmagyarázására, hogy pontosan mi történt és hogyan történt. Emellett a bizottság természetesen kíváncsi rá, hogy a CrowdStrike miként kívánja elkerülni egy efféle katasztrófa megismétlődését.

A CrowdStrike a mai napig nem kommentálta, hogy miként sikerült ilyen mértékben hibás frissítést kiadnia a biztonsági szoftveréhez, a nemzetbiztonsági bizottság meghallgatásán talán erre is fény derül majd. 

A hírek szerint a problémás frissítés körülményektől teljesen független ütötte ki a windowsos számítógépeket, és elképzelhetetlennek tűnik, hogy egy ilyen hibát ne szúrjanak ki a legalapvetőbb kiadás előtti tesztelés során a cég dolgozói.

A helyzet hátborzongató hanyagságra utal egy olyan cég részéről, amely többek közt gazdaságilag kritikus iparágakban dolgozó vállalatokat hivatott védeni a kibertámadásoktól.

Kapcsolódó érdekesség, hogy az ügyben felelősséggel nem rendelkező Microsoft szerint az EU miatt nem tudja megakadályozni az ilyen eseteket, mert egy megállapodás miatt kénytelen eltekinteni a versenyellenes magatartástól.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!