A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Irán miatt lehet majd olcsóbban tankolni?

Vágólapra másolva!
2 százalékot meghaladó eséssel nyitotta a hetet a Brent olaj árfolyama, miután a hétvégén a „Hatok” és Irán egyezséget kötött, aminek értelmében enyhítik az Irán ellen bevezetett szankciókat, cserébe Irán korlátozza az urándúsítást. Többen történelminek nevezik a lépést, ami idővel átalakíthatja az olaj piacát is. Rövid távon az olajesés pedig a hazai kutasoknak is kedvezhet. 
Vágólapra másolva!

Mi történt a hétvégén?

Történelmi jelentőségűnek nevezték többen is, hogy Irán és a Hatok (USA, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Oroszország, Kína) megállapodást írt alá, amivel Irán korlátozza saját atomprogramját a következő hat hónap során.

Mit vállalt Irán?

  • Irán nem dúsítja 5 százalékosnál magasabbra az uránt,
  • Irán 20 százalékosra dúsított készleteit semlegesíti,
  • Irán nem telepít új centrifugákat, így a dúsítókapacitások nem nőnek tovább,
  • Irán felfüggeszti az araki reaktor építését, ahol az ENSZ félelmei szerint könnyen előállíthatóvá válhatna atomfegyver.

Mit kap a vállalásokért cserébe Irán?

  • Nagyjából 7 milliárd dollárhoz juthat hozzá Irán a nemzetközi szankciók enyhítése révén.
  • 4,2 milliárd dollár korlátozott kőolajexportból származik, 1,5 milliárd dollár pedig arany és nemesfém kereskedelemből, a maradék a gépjárműipart és a petrolkémiát érintő korlátozások csökkentéséből származik.
  • Ha Irán betartja a korlátozásokat, akkor a következő hat hónap során nem léptetnek életbe újabb szankciót az ország ellen.

A bejelentések rendkívül fontosak az olajpiac szempontjából, de arról már korábban is jelentek meg hírek, hogy enyhülhet a szorítás Irán körül. Főleg azóta, hogy a nyár során Haszan Rouhanit választották meg elnöknek, aki néhány héttel korábban beszélt is az amerikai elnökkel telefonon. Erre 1970-es évek vége óta nem volt példa.

Mivel a piac már számított valamiféle bejelentésre, ezért „csak” 2 százalékos eséssel reagált az olaj árfolyama. Főként az északi-tengeri Brent olaj ára csökken, de az amerikai WTI piacán is lehet látni a nyomást.

Brent napi grafikon (dollár/hordó) Forrás: Bloomberg


Mit jelent ez az olaj- és gázpiacra nézve?

Irán természeti adottságai kiemelkedőnek számítanak, nemcsak Közel-Keleten, hanem a világpiacot tekintve is.

A világ negyedik legnagyobb hagyományos kőolajkészletével rendelkezik az ország, összesen több mint 157 milliárd hordónyi kitermelhető olajjal. Összehasonlításképpen: a világ jelenlegi napi olajfogyasztását 4,8 évig tudná egyedül fedezni a mostani készletek alapján.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A gázpiac szempontjából még meghatározóbbnak számít Irán, ugyanis nagyobb hagyományos úton kitermelhető gázzal rendelkezik, mint Oroszország, ezzel pedig a dobogó legfelső fokát is megszerzi. A gázkészletei a világ 2012-es fogyasztását feltételezve pedig több mint 10 évre lennének elegendőek.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu


Az iráni olajkitermelés azonban az ország ellen bevezetett szankciók miatt komoly nyomot hagytak a teljesítményen. A 2010-ben elért 3,5-3,6 millió hordós napi kitermelés egészen 2,5 millió körüli szintre esett vissza.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ahogyan arra a Guruló Hordó is felhívja a figyelmet, Irán OPEC kvótája 4 millió hordó. Amit ha el tudna érni, akkor a globális olajkínálat nagyjából 1,5 százalékkal nőne, ami jelentősnek mondható. Csupán ennek a bekövetkezése is további olajesést indikálhat, ha más tényezők nem változnak.

Az iráni kormányzat részéről nagy a késztetés, hogy visszacsalogassák a külföldi olajcégeket, amelyek segítségével ismét megnövekedhetne az országban a nyersolaj kitermelése. Várhatóan jövő év elején mutatják be azokat a szerződéstervezeteket Londonban, amivel visszahoznák az országba tőkét.

Az olajpiacon megjelenő többlet minden bizonnyal könnyebben juthatna el a piacra, mint a gáz. Ott ugyanis vagy ki kell építeni a megfelelő csővezetékrendszert, vagy a megfelelő LNG szállítására alkalmas kapacitásokat, amelyek szintén kedvező hatással bírhatnának a globális piacra, legalábbis fogyasztói szempontból.

Örülhetnek-e itthon az autósok?

Az, hogy Irán előbb-utóbb visszatér teljes mellszélességgel a nemzetközi olajpiacra még odébb van. Ráadásul az Európai Unió továbbra sem importálhat iráni kőolajat a mostani egyezség értelmében. De a folyamat jó hír lehet a hazai autósok számára, ha már a piac elkezdi beárazni ezt a lehetőséget.

A ma reggeli olajáresésnek is már lehet hatása. Persze nemcsak az olajártól függ a benzin és a gázolaj ára, de mindenképpen van rá befolyása. A mostanában erősödő dollár azonban ezeket jótékony hatásokat némileg visszahúzhatják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!