A kkv-k háromnegyede még sohasem váltott bankot

Vágólapra másolva!
A hazai kkv-k lojálisak a bankjukhoz, általában elégedettek a szolgáltatásaikkal, és nem is nagyon keresgélnek másfelé. Háromnegyedük pedig még sohasem váltott, derül ki a Budapest Bank elemzéséből.
Vágólapra másolva!

A kutatás eredménye szerint a hazai kkv-k tartós banki kapcsolatokkal rendelkeznek. Egyharmaduk egyetlen bankkal áll kapcsolatban. Csak a nagyobb, több mint 100 munkavállalót foglalkoztató vállalatokra jellemző, hogy két vagy három pénzügyi partnerrel is rendelkeznek.

A vállalkozások 96 százaléka elégedett főbankja szolgáltatásaival, és nem is nagyon keres alternatívát, ha új pénzügyi forrásra van szüksége.

A növekedési hitelprogram keretében kapott hitelt a kkv-k 15 százaléka nem a főbankjánál vette igénybe, de ez csak a szektor 0,3 százalékánál vezetett főbank-váltáshoz. Így a tranzakciós illeték hatásával együtt vizsgálva a vállalkozások alig több mint 1 százaléka cserélte le elsődleges pénzügyi partnerét.

A magyar kkv-k egyébként is nehezen mozdulnak, háromnegyedük még sosem váltott főbankot, és 68 százalékuk abban is biztos, hogy a következő egy évben sem teszi ezt meg. Mindössze 5 százalék azok aránya, amelyek fontolgatják, hogy jövőre esetleg lecserélik elsődleges banki kapcsolatukat. Azokat a cégeket, amelyek nem utasítják el a bankváltást, 50 százalékban kedvezőbb számlacsomag-ajánlattal, 44 százalékban jó hitellehetőséggel lehetne elcsábítani - áll a Budapest Bank elemzésében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!