Magyar Környezettechnológiai Gyártó és Fejlesztő Klaszter alakult

Vágólapra másolva!
Hatékony városüzemeltetést szolgáló eszközök kifejlesztésére, gyártására és új eljárások kidolgozására alakult meg Pécsett a Magyar Környezettechnológiai Gyártó és Fejlesztő Klaszter.
Vágólapra másolva!

Kiss Tibor elnök, a klaszter első taggyűlését követő sajtótájékoztatón elmondta: a 13 alapító között van járműfelépítményeket, hulladékszállításra szolgáló eszközöket, útkarbantartó, síkosságmentesítő berendezéseket gyártó vállalat, valamint kutatásfejlesztéssel foglalkozó társaság, közszolgáltató cég, kamara és felsőoktatási intézmény is.

Reményeik szerint az együttműködés hozzájárul jövedelműk növeléséhez, a magasan képzett munkaerő megtartásához és a munkahelyteremtéshez.

"Megfelelő koordinálással a cégek a jövőben nemcsak a hazai beszállításból, hanem a környező, sőt, akár a távol-keleti országokba irányuló exportból is részesedhetnek" - fejezték ki az alakuló szervezethez fűződő reményeiket az alapító cégek.

A területen dolgozó hazai vállalkozások ugyanis - bár hazai mércével mérve kiemelkedően teljesítettek - a nemzetközi piacon a kis méretük miatt rendre alulmaradtak a külföldi vetélytársakkal szemben.

Magyarországon 2000 óta európai uniós támogatással mintegy 1500 milliárd forint összértékben történtek beruházások az ivóvíztisztítás, a szennyvíz- és szilárdhulladék-kezelés területén. "Ezen fejlesztések amortizációs költsége, pótlási igénye éves szinten 100 milliárd forintos nagyságrendet jelent" - mutattak rá a klaszter alapítói.

A pécsi városüzemeltetési cég, a Biokom Kft. ügyvezetőjeként is dolgozó Kiss Tibor szólt arról is, hogy a klaszternek ma még többségében Baranya és Somogy megyei tagjai vannak, de jelezték már együttműködési szándékukat Pest, Szabolcs-Szatmár és Fejér megyei társaságok is, így a szervezet tevékenysége várhatóan fokozatosan az egész országra kiterjed.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!