Borsot törnének a Dellre pályázók orra alá

Vágólapra másolva!
A Dell pénzügyi részlegének megvásárlásáról tárgyalnak a számítógépgyártó egyik tulajdonosának, a Blackstone-nak a képviselői a General Electrickel. A tranzakció csupán az egyik lehetősége lenne annak, hogy a Blackstone megakadályozza a Dell tervezett felvásárlását, ugyanis a magántőke társaság a Dell számos részvényesével együtt maximálisan ellenzi azt. A tulajdonosok keveslik a számítógépgyártóért kínált részvényenkénti 13,65 dolláros ajánlatot, ezért egy magasabb felvásárlási ajánlat tételével igyekeznek meghiusítani az ügyletet.
Vágólapra másolva!

A Dell pénzügyi részlegének megvásárlásáról tanácskoztak tegnap a Blackstone és a General Electric képviselői. Ezzel valóságos felvásárlási csata indult a számítógépgyártó piacán. Korábban a cég alapító-elnök-vezérigazgatója, Micheal Dell a Silver Lake kockázati tőketársasággal karöltve 24,4 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatott tett a cégre, ami egy részvényre vetítve 13,65 dolláros árnak felel meg.

A Blackstone felől a héten látott napvilágot az a hír, hogy a cég felvásárlási ajánlatot fontolgat a Dellre vagy annak egy részlegére, melyhez befektetőtársakat keres. A tegnapi fejlemények szerint a General Electric személyében meg is találta a partnerét. A pénzügyi részleg bekebezelése ugyanakkor nem ígérkezik könnyűnek, mivel a Dell valószínűleg nem szívesen válna meg kulcsfontosságú egységétől. A hitelekkel, lízingekkel és vállalati ügyfelekkel foglalkozó részleg ugyanis 3,5 milliárd dollárt termelt tavaly a Dell számára.

A tranzakció csupán az egyik lehetősége lenne annak, hogy a Blackstone megakadályozza a Dell tervezett felvásárlását, ugyanis a vállalat a Dell számos tulajdonosával együtt ellenzi a tőzsdei kivezetéssel járó ügyletet. A Dellben 7 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkező Southeastern Asset Management számos ponton nem ért egyet a tranzakcióval, többek között kevesli a részvényenkénti 13,65 dolláros árat, és szerintük legalább 24 dollárt kellene a Dell részvényeiért kapniuk. Ezen túl Carl Icahn milliárdos aktivista is maximálisan ellenzi az ajánlatot, mely véleménye szerint nagyjából 9 dolláros részvényenkénti speciális osztalék mellett lehetne elfogadható.

Emiatt a Blackstone tegnap megkörnyékezte az Oracle elnökét, Mark Hurdot, hogy vegye át a Dell irányítását, aki viszont hivatalos felkérést még nem kapott. A másik lehetőség a Blackstone és a Southeastern Management szövetkezése lehet, melyek együttes erővel megpróbálhatják megszerezni a számítógépgyártót.

A Dell befektetői számára pozitív lehet az újabb potenciális vevőjelölt megjelenése, ennek ellenére a vállalat részvényei 1,3 százalékos mínuszban zártak tegnap.

Dell árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]

Az ügy legfontosabb állomásai:

Január közepén terjedt el a hír, miszerint a Dell alapítója, elnök-vezérigazgatója a cég tőzsdei kivezetését fontolgatja

A kivásárlásban Michael Dell mellett a Silver Lake nevű kockázati tőke társaság vesz részt, a finanszírozók között több nagy bank mellett a Microsoft is feltűnt 2 milliárd dollárral

Az első hírek januárban 13-16 dolláros ajánlati árról szóltak, a tényleges ár végül 13,65 dollár lett

Az ajánlat 24,4 milliárd dollárra értékeli a vállalatot, ami nagyjából 25 százalékkal magasabb, mint a pletyka elterjedése előtti piaci árfolyam

Az értékeltség nem túl magas még az ajánlati árral számolva is, de ezzel együtt sem valószínű a jelen pillanatban, hogy megemelt ajánlatra kerülne sor

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről