Létfontosságú létesítménynek számítanak azok a vállalkozások, amelyek növényi genetikai erőforrás-megőrzéssel, állati oltóanyag előállítással, élelmiszer-előállítással, valamint élelmiszer-elosztással foglalkoznak. Nemzeti létfontosságú rendszerelemnek minősülnek majd például azok a hús- és baromfihús-készítmény gyártással foglalkozó cégek, amelyek napi kapacitása eléri a 150 tonnát, de az olyan génbankok is, amelyek növények esetén legalább ezer megőrzött tétellel rendelkeznek. A minősítést kezdeményezhetik a megyei kormányhivatalok igazgatóságai – élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi-, valamint növény- és talajvédelmi –, a kijelölés és visszavonás a Nébih feladata.
A kijelölt létesítményeknek 2015. január 1-jétől biztonsági összekötő személyeket is foglalkoztatniuk kell.
A Nébih előzetes becslései alapján még 200 vállalkozást sem érint a rendelet. Annak érdekében, hogy a kijelölt kör mielőbb tisztázódjon, február végéig felveszik a kapcsolatot az ágazat érintett szereplőivel, közölte az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal.