A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Itt a május, itt az idő eladni mindent?

Vágólapra másolva!
Sell in May and go away – tartja a legendás Wall Street-i mondás, azaz májusban érdemes elhagyni a piacokat és majd ősszel visszatérni a parkettra. Azt elemezzük, hogy vajon tényleg így van-e. Az viszont igaz, hogy érdemes regisztrálni és eljönni az Investor.hu legközelebbi előadására, ahol a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója, Horváth István és Somi András, a KBC Securities vezető elemzője elmondja, hogy hogyan is fektetnek be a profik.
Vágólapra másolva!

„Október. Egyike azoknak a hónapoknak, amikor különösen veszélyes részvényekkel spekulálni. A többi július, január, szeptember, április, november, május, március, június, december, augusztus és február.” – Mark Twain.

Akár az előbbi idézetben szereplő októberről is lehetne szó az alábbi cikkben, de ahogyan Mark Twain – aki egyébként vérbeli spekuláns volt – kiemelte, nemcsak az október az, amikor tőzsdéken kihívásokkal kell szembesülni, hanem mindegyik hónapban nehéz a piacokon boldogulni. A Wall Street-i mondás úgy tartja, adjunk el májusban és majd ősszel térjünk vissza a piacra. Vajon tényleg igaz a mondás?

A számoknak hiszünk

Ha az elmúlt 10 év teljesítményét nézzük, akkor jól látható, hogy a május, a június és az augusztus gyenge hónapnak számítanak és rendszerint ekkor teljesített a leggyengébben az 500 legjelentősebb amerikai vállalatot tömörítő S&P 500 index. Ez alapján nem árt megfontolni, hogy nyáron – azaz májustól októberig – inkább maradjunk távol a piactól. Sőt ha figyelembe vesszük, hogy az elmúlt 10 év során decemberben, márciusban és áprilisban 1,5 százaléknál nagyobb havi hozamot is el tudtunk érni, akkor még inkább megerősödhet az elképzelésünk az elméletről.

Forrás: Investor.hu

Ha viszont figyelembe vesszük az elmúlt 10 év legjobb és legrosszabb adott hónapra vonatkozó teljesítményét, akkor láthatóak nagy kilengések. Ebből pedig az következik, hogy hiába mutat negatív értéket 1-1 hónap teljesítménye az elmúlt 10 évben, mégis lehet pénzt csinálni, hiszen nem csak negatív hozamokat láthatunk a skálán.

Forrás: Investor.hu

Sőt valószínűleg pont a rossz hónapoknál kell figyelni, mert adódhatnak nagyon jó beszálló lehetőségek a piacon. Ha érdekli, hogy jelenleg miben látnak fantáziát a profik, akkor érdemes eljönnie az Investor.hu előadására, ahol Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója elmondja, mit érdemes figyelni.

Az elmúlt években mindenesetre megérte májusban kicsit távolabb húzódni a piactól, hiszen 2010-ben az európai adósságválság, 2011 májusában a görög és portugál problémák okoztak, 2012 májusában pedig ismét a görögök okoztak nagyobb eladásokat a piacokon. Ugyanakkor ezek a lehetőségek az elmúlt években jó beszállási lehetőségeket jelentettek.

Mire figyeljünk?

Ha megvizsgáljuk, hogy 1928 óta hogyan teljesített a májustól októberig tartó hat hónap során, akkor azt lehet látni a Bank of America Merrill Lynch adatai szerint, hogy az S&P 500 átlagban 1,9 százalékot tudott emelkedni. Ha azonban novembertől áprilisig ülünk a pozícióba, akkor 5,1 százalékos hozamot is el lehetett érni.

Streettalklive.com rakott ki az oldalára egy érdekes grafikont, ami arra a stratégiára épült, hogy vagy a szezonálisan jó hat vagy a szezonálisan gyenge hat hónap során fektetetünk be. Eléggé szembeötlő, hogy mégis mikor érdemes befektetni.

Forrás: Zerohedge, Investor.hu

A hosszú távú statisztikával viszont szembe megy a múlt évi mutatvány, amikor az S&P 500 10 százalékot emelkedett akkor, amikor gyenge időszaknak kellett volna jönnie. Ebből viszont mi következik? Hogy automatikusan nem kell elrohanni a piacról, mert május van, hiszen adódhatnak jó lehetőségek, amiket érdemes lehet kihasználni.

Az Investor.hu követekző előadásán Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója és Somi András, a KBC Securities vezető elemzője mesél majd arról, hogy ők mit látnak jelenleg a piacokon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!