A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Most ugrik meg az olaj ára!

Vágólapra másolva!
Megakadt az olaj előző hetekben látott nagy zuhanása, miután a technikailag fontos 100 dollár körüli szinteket már nem bírta letörni az árfolyam. Ezzel kiváló technikai kép alakult ki egy felpattanásra, így arra számítunk, hogy rövid távon 104,5 dollár közelébe is visszatérhet az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Kiváló technikai kép

  • Remekül fest a WTI nyersolaj technikai képe a napi grafikonon, az elmúlt hetekben látott nagy esés után a 200 napos mozgóátlag ugyanis sikerrel fogta meg az árfolyamot a tegnapi kereskedésben.
  • Hiába esett rövid időre 100 dollár és a 200 napos mozgóátlag alá az árfolyam, az emelkedő trendvonal is besegített, így alapvetően duplatámasz fogta meg az olaj árfolyamát a további zuhanástól.
  • Az RSI így kilépett a túladott zónából, ami vételi jelzésnek számít, és növeli egy esetleges felpattanás esélyét. Annál is inkább, mert amikor a legutóbbi két alkalommal erre került a sor, akkor mindig tekintélye felpattanás kísérte az árfolyam részéről a jelzést.
  • Az MACD is hamarosan vételi jelzést adhat, amennyiben nem mutatkozik további esés a napi grafikonon. Ez szintén növelné a felpattanás esélyét. Az RSI-hez hasonlóan ez jó ómennek bizonyult legutóbb egy ekkora esés után.
A WTI nyersolaj napi grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu
  • Az emelkedő trendvonal a heti grafikon alapján is besegíthet, ami már közel 2 éve fogta meg nagyobb esésektől az olaj árfolyamát.
  • Ezzel együtt a csökkenő trendvonal sem tört meg, miután júniusban végül beleakadt az ellenállásba az olaj árfolyama. Ez alapján hosszú távon nincs nagy mozgástere az olajnak, így elsősorban rövidtávon lehet érdemes keresni a lehetőséget.
A WTI nyersolaj heti grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Fundamentálisan bonyolultabb a kép

  • Az olajkészlet nagysága igen magas szinten áll, nem csak az ötéves átlagot haladja meg folyamatosan a heti adat, de jellemzően még az elmúlt években látott maximumot is. Ez egyértelműen az árfolyam hosszú távú csökkenésének irányába mutat.
  • Rövid távon az viszont segíthet, hogy nyáron a készletállomány hagyományosan csökkenésnek indul, ami az olaj árfolyamára pozitív hatást gyakorolhat.
  • Bár a készletek jelenleg magasabb szinten vannak, mint az elmúlt öt évben valaha, az elmúlt két évben sem volt más a helyzet, az olaj árfolyama pedig mindkét nyáron emelkedést mutatott. Persze az is tény, hogy ehhez azért geopolitikai feszültségek is kellettek.
  • Az utóbbi hetekben főleg az Irakkal kapcsolatos események határozták meg az olaj árfolyamát. Az június közepéig tartó emelkedés hátterében így elsősorban katonai feszültségek álltak, ami viszont jelentős kockázatnak számít, mivel nincs rá garancia, hogy a következő hetekben eszkalálódni fog egy hasonló konfliktus, és bizonytalanságot okoz majd az olaj piacán.
  • Az elmúlt hónapokban ráadásul még tovább emelkedett a CFTC adatai szerint a nettó határidős long pozíciók nagysága. Amennyiben a befektetők elkezdik leépíteni ezeket a pozíciókat, az komolyabb eladási hullámot generálhat az extrém mértéke miatt, így lefelé mutató kockázatot jelent, bár ez inkább hosszabb távon.
  • A globális gazdasági növekedés viszont könnyen lehet, hogy a vártnál magasabb lesz majd, ami pedig az olajkereslet miatt az árfolyamra is pozitív hatást gyakorolhat. Bár a kínai gazdaság növekedése folyamatosan lassul, nem zárható ki a maihoz hasonló várt feletti növekedés a jövőben sem, ami katalizálhatja az árfolyamot. Ráadásul az amerikai gazdaság egyre jobb formában van, és az Eurózóna is hamarosan kilábalhat a válságból. Ez önmagában növelheti az olajkeresletet, így pedig az árfolyamot is.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!