Előkerül-e a medve?

medve
Vágólapra másolva!
Rég nem látott pesszimizmus uralta a részvénypiacokat az elmúlt napokban, amiben több tényező is szerepet játszik. A globális növekedési félelmek felerősödése mellett komoly aggályokat vet fel az Ebola-járvány terjedése, illetve a befektetők a gyengébb amerikai makroadatoknak sem örülhettek. Mindennek következtében jókora zuhanás bontakozott ki a főbb piacokon, ami így az S&P500-at és a DAX-ot sem kerülhette el.
Vágólapra másolva!

Gyakorlatilag minden meghatározó támaszszintjét letörte az S&P500, hiszen az elmúlt napokban a tavaly nyár óta tartó trendcsatorna, illetve a 200 napos mozgóátlag is elesett. Ha így folytatja a lejtmenetet az index, akkor rövidesen az 1810, illetve az 1740 pontos támaszok tesztelésére is sor kerülhet, már ha az 1850-es menedék is elesik.

Az emelkedéssel kapcsolatban mégis némi bizakodásra adhat okot az RSI túladottsága, amihez hasonló kétszer fordult elő idén. Ezek pedig rendre az index megpattanását eredményezték. Némi pozitívum, hogy az elmúlt két kereskedés végére rendre sikerült ledolgozni a nap elején felhalmozott mínuszokat.

S&P500 napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Az S&P500-hoz képest sokkal rosszabbul fest a német DAX, amely csütörtökön napközben már közel 16 százalékkal alacsonyabban is állt szeptemberi lokális csúcsához képest. Tehát már nem hiányzott sok ahhoz, hogy beálljon a tankönyvi medvepiac, amihez legalább 20 százalékos esés szükséges.

A tegnapi kereskedésben csaknem újabb támasz esett el a 8550 pontos szint személyében, végül azonban sikerült az indexnek visszakerülnie a meghatározó szint fölé. Ennek eleste esetén előbb utóbb a 8120, illetve a 7520 pontos szintekbe is belekóstolhatott volna a DAX. Erre egyébként már korábban is felhívtuk a figyelmet.

A medvepiaci forgatókönyv legnagyobb gyenge pontja az RSI extrém túladottsága. Legutóbb 2011 augusztus-szeptember fordulóján járt hasonló szinteken az indikátor, egy nagyobb DAX zuhanást követően. Ekkor az árfolyam nagyjából 5000 pont környékén állította fel lokális mélypontját, amit egy hosszabb növekedési szakasz követett, egészen 10000 pontig.

DAX napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről