Vágólapra másolva!
Lassan már kezdünk hozzászokni, hogy a tőzsdék napon belül szinte megőrülnek októberben. A ma reggeli viszonylag csendesebb kezdés után, az amerikai piacnyitás környékén, illetve az előtte érkező gyatra makroadatokra már-már menetrendszerűen érkezett az újabb pofon.
Vágólapra másolva!
  • Míg reggel kisebb mínuszokat (Budapesten halvány pluszt) lehetett látni késő délután már butálisnak nevezhető 2-3,6 százalékos mélyrepülést lehet látni a főbb európai részvénypiacokon. Ennél valamivel jobban ment a BUX indexnek, itthon ugyans "csak" egy százalékos esést láthattunk.
  • Főleg az USA-ból érkező gyenge makroadatokra adtak bele a piacokba, ugyanis a(z autóértékesítésektől és üzemanyagáraktól tisztított) kiskereskedelmi forgalom a várt 0,4 százalékos bővülés helyett 0,1 százalékos csökkensét mutatott szeptemberben. Emellett a New York-körzeti feldolgozóipari Fed-index is jóval elmaradt a várttól (tény: 6,17, várt: 20,25 pont). Ez pedig rossz hír a gazdaság szempontjából.
  • Nem véletlen, hogy az amerikai börzék is nagy eséssel indítottak (-2% körül), ahonnan azért mostanra már kicsit visszábbjöttek (-0,9-1,2%).
  • A rossz amerikai makroadatokra elgyengült a dollár is, és 1,265-ről egészen 1,285-ig ugrott az euróval szembeni árfolyam, míg jelenleg 1,276 közelében ingadozik.
  • Erre kicsit erőt vett magán az elmúlt időszakban gyatrán teljesítő olaj is, de 80 dollár közeléből egyelőre csak 82 dollárig jutott a WTI, míg a Brent 85,2 dollárnál időzik a reggeli 83,5-ös szintek helyett. Vagyis hatalmas nekilendülésről nem beszélhetünk.
  • A hirtelen pánikra az arany 1225 dollárról 1245 dollár fölé száguldott, és jelenleg is 1241 dollárnál van.
  • De az európai parketteknek nem tett jót a Görögországból érkező hírek, miszerint az ország idő előtt elhagyná az IMF-mentőprogramját, és a piacról finanszírozná magát. Az Athéni tőzsdét pillanatok alatt szétszedték, az index járt már 10 százalékos mélyrepülésben is ma, jelenleg -6,25% körül időzik.
  • A 600 legnagyobb európai vállalat részvényét tömörítő index (vagyis ami legjobban lefedi az európai papírok mozgását), mai produkciójával már több mint 10 százalékkal van alacsonyabban, mint ahol szeptember 19-én járt. De a német DAX (-12%) és a francia CAC40 (-11,5%) tőzsdeindex esetében is hasonló a helyzet.
  • Itthon a nemzetközi hangulatra legérzékenyebb OTP kapta a komoly pofont és 3 százalékos mínuszával jóval 4000 forint alatt fejezte be a napot (3920 forint). A Mol 1,2 százalékot veszített értékéből (11 765 forint), míg a Richter 0,2 százalékot gyengült (3970 forint).
  • Egyedül a Magyar Telekom tartotta magát a nagypapírok közül, és jelentősnek mondható 2,9 százalékot emelkedett (355 forint) az igencsak rossz hangulatban.
  • Jól tartotta magát egész nap a forint is, bár délután négy óra után egy felszúrással 307 fölött is járt az euróval szembeni árfolyam, és jelenleg is annak közelében ingadozik.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!