A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Ideje változtatni a megtakarításainkon

változás hangulat kilátások
Vágólapra másolva!
A befektetési alapok piacán jelentős változások körvonalazódnak, ezek pedig jó lehetőséget jelenthetnek arra, hogy portfóliónk átstrukturálásával növeljük jövőbeli hozamainkat. Az eddig megfigyeltek alapján már észrevehetők trendek, vegyük tehát sorra, mik ezek, és melyik típus jelenthet jó megoldást a jövőre nézve!
Vágólapra másolva!

Kezdjük először azzal, hogy egyáltalán kinek is jó, hogy megindult a tőkeátrendeződés az alapok között? Talán alapkezelőnek, mert nagyobb tőke után nagyobb jutalékok ütik a markát? Vagy a befektetőknek, mert ahova sok tőke megy ott biztosan a többiek is jót sejtenek? Ha az alapkezelőket nézzük, a plusz tőke nekik mindig jó, viszont befektetőként minket ez nem biztos, hogy érdekel. A tőkeátrendeződés a mi szempontunkból azért egy fontos jelenség, mert láthatjuk, mi áll most az érdeklődés középpontjában, és ezeket így mi is mérlegelni tudjuk. De nagyon fontos, hogy nem szabad vakon beállni a sorba, hiszen attól még hogy nagy tömeg tesz valamit, nem jelenti, hogy igazuk is lesz. Meg kell tehát vizsgálni ezeket a jelenségeket, mert van rá esély, hogy tényleg nagyot profitálhatunk, viszont, ha mi pont az ellenkezőjét gondoljuk, akkor úgy is tennünk.

Egy korszak vége

Megvizsgálva a fő befektetési alap típusok nettó értékesítését, egyértelmű, hogy új trendek vannak kialakulóban. Az alábbi ábra ezek 12 havi gördülő értékét tartalmazza.

Hazai befektetési alapok nettó értékesítése Forrás: BAMOSZ, Investor.hu

A kirajzolódó trend egy korszak végét mutatja. Jelenleg ugyanis a pénzpiaci alapok kezelik a legnagyobb vagyont, ezek nettó értékesítése azonban rohamos tempóban csökken. Talán mindennél beszédesebb, ha azt vesszük, hogy míg a 2013 decemberét megelőző 12 hónap alatt majdnem 260 milliárd forintos nettó értékesítés jellemezte ezeket, addig ugyanez az érték 2014 augusztusában alig ment 12 milliárd fölé. Ez nem is csoda, hiszen az alacsony kamatkörnyezet hatására ezek hozamai annyira alacsonyak, hogy a befektetők hajlandók még magasabb kockázatot vállalni a nagyobb nyereség érdekében. Mivel azonban a befektetési alapokba még mindig hatalmas mennyiségű pénz áramlik, nyilvánvalóan az most már típusok között oszlik szét.

A kötvény alapoknak is leáldozik?

Nettó értékesítés tekintetében a kötvény alapok már 2013 májusa környékén megelőzték a pénzpiaci alapokat és jelenleg is ezekbe vándorol a legtöbb pénz. Ez nem is meglepő, hiszen a csökkenő kamatkörnyezet, ami átok volt a pénzpiaciaknak, áldás a kötvény alapoknak. Jól szemlélteti ezt, ha megnézzük, hogyan változott időben a MAX Index és a kötvény alapok nettó értékesítése.

MAX Index és kötvény alapok nettó értékesítése Forrás: BAMOSZ, Investor.hu

A probléma csak ott van, a kamatkörnyezet sem fog a végetlenségig csökkenni, ezért, ha megindul az emelkedés, a kötvény árfolyamok esni kezdenek és ezzel együtt a befektetési jegyeké is. Ez pedig a kötvény alapok népszerűségének végét jelentheti. Gyakran előforduló hiba, hogy a befektetők hajlamosak a kötvény alapoknál a visszatekintő hozamokat nézni, így az utóbbi időben azt láthatták, hogy egész minimális volatilitás mellett nagyon szépen teljesítettek az alapok. A változások azonban itt sem maradhatnak el és akkor ezeknek is romlani fog a hozama. Sajnos van rá esély, hogy sokan a visszatekintő hozamok alapján még akkor is vásárolni fognak ezekből, amikor már rég nem lenne szabad.

Ennél a típusnál egy másik probléma is felütötte a fejét. Olyan hírek kezdtek ugyanis terjedni – természetesen nem hivatalosan -, hogy a kötvény alapok kezelt vagyona kezd olyan szintű méreteket elérni, hogy az már az optimális befektethetőség rovására mehet. Mindez arra enged következtetni, hogy ha a jelenleg feltételezett trendek folytatódnak, a kötvény alapokba áramló vagyon is csökkenni fog. Kik lehetnek tehát mindezek után a trónkövetelők?

Mi a helyzet az abszolút hozammal?

Az abszolút hozamú alapok egyetlen célja, hogy bármilyen piaci környezetben pozitív hozamokat érjenek el. Ezek tehát sokkal több eszközből válogathatnak, és az alapok nagy része az elmúlt időszakban szépen is teljesített. Hatalmas is az érdeklődés az abszolút hozamú alapok iránt. Mindezt jól tükrözi, hogy a típust 2012 augusztusában 19 milliárd forintos nettó 12 havi gördülő értékesítés jellemezte, 2 évvel később ez az érték viszont már több mint 260 milliárd. Ez pedig több mint tízszeres növekedés.
De természetesen ebben az esetben is lehetnek buktatók. A fő problémát az jelentheti, hogy ezek az alapok többségében nagyon rövid távra tekintenek vissza. Az alábbi ábrán a Magyarországon üzemelő abszolút hozmamú alapok számának változása látható évről évre.

Magyarországi abszolút hozamú alapok száma Forrás: BAMOSZ, Investor.hu

Az ábráról egyből kitűnik, hogy az alapok közül mindössze egyet alapítottak 2000. előtt, többségüket pedig a válság után hozták létre. Felmerül tehát a kérdés, hogy az ennyire fiatal alapok - melynek többsége valóban jól szerepelt az utóbbi években tapasztalt bika piacon -, hogyan teljesítenek majd, ha bekövetkezik a már sokak által várt piaci fordulat. A választ senki nem tudhatja előre. Egyedül annyit tehetünk, hogy nem bízunk vakon ezekben az alapokban sem.

Talán a részvény alapok?

Érdekes jelenség rajzolódik ki a részvényalapokat vizsgálva is. Ezek nettó értékesítésében a 2010 végén kezdődött egy meredek zuhanás, amit vélhetőleg a kormány által bejelentett végtörlesztés váltott ki.

Részvény alapok nettó értékesítése Forrás: BAMOSZ, Investor.hu

A nagy kiáramlás után a részvény alapok iránti kereslet csak az utóbbi hónapokban érte el a pozitív nettó értékesítési szintet. Jelenleg ugyan enyhe emelkedés tapasztalható, de az érdeklődés még mindig elmarad a többi fő típushoz képest. A kérdés, hogy mi lehet ennek az oka, hiszen sok részvény alap nagyon szép teljesítményre képes. Ugyanakkor a részvény alapok esetén se felejtsük el, hogy az utóbbi évek folyamatos rallyjában nem jelenthetett nagy nehézséget jól teljesítenie a részvény piacon. Részvény alapokat azonban mindig hosszú időtávra vásárlunk, ezért begyük figyelembe, hogy a sokak által várt piaci fordulat ezek jövőbeli teljesítményére is rányomhatja a bélyegét.
A hátterében valószínűleg a részvény alapok kockázatossága áll, hiszen ezek rendelkeznek a legnagyobb volatilitással. Az alapokba áramló irdatlan pénzmennyiség nagy része mögött olyan emberek állnak, akik a bankbetétek kockázati szintjénél nem mernek sokkal többet vállalni, így ők nagyobb valószínűséggel választottak eddig egy-egy kisebb hozamot ígérő, de kiszámíthatóbb alapot (pl. kötvény alapot). Mindemellett a kockázatot kedvelő befektetőknek van más lehetőségük, ugyanis számukra ott vannak az ETF-ek. Ezek a részvény alapokhoz nagyon hasonló eszközök, melyek ugyanúgy komplett részvény portfóliókat fednek le, de ezekkel tőzsdén kereskednek. Valószínűleg ezek terjedése is a részvény alapok keresletéből von el potenciális befektetőket.

Mi lehet a megoldás?

Láthattuk tehát, hogy az abszolút hozamú alapok jó megoldásnak tűnhetnek, de nem tudjuk, mit tesznek, ha megváltozik a szélirány. A részvény alapok pedig képesek lehetnek jó hozamokra, de egyben ezek a legkockázatosabbak is. A pénzpiaci alapokat a rossz kamatkörnyezet sújtja, a kötvény alapokat pedig mind a kamatkörnyezet várható változása, mind pedig kezelt vagyonuk túlnövekedése veszélyezteti. Mibe érdemes fektetni tehát mindezek tudatában?
A jelenlegi piaci környezetben jó megoldást jelenthetnek a vegyes alapok. Ezek lényege, hogy az alap vagyonát, meghatározott arányok betartásával, részvényekbe és kötvényekbe fektethetik. A vegyes alapokban a két eltérő értékpapír típus megfelelően egyensúlyozhatja az azokat érő negatív hatásokat, ezért a jövőben várható változások közepette is megfelelő biztonságot és hozamokat nyújthatnak. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a vegyes alapok az abszolút hozamúakéhoz hasonló mértékű növekedést mutatnak.

Az egyértelműen látszik, hogy a hosszú ideje uralkodó pénzpiaci és kötvény alapokat népszerűség szempontjából felváltani látszanak az abszolút hozamú és a vegyes alapok. Figyelembe kell azonban venni, hogy a két feltörekvő típus lényegesen nagyobb kockázattal bír, mint a pénzpiaci vagy a kötvény alapok. Nincs tehát egyetlen üdvözítő megoldás. A lényeg, hogy a látott trendeket és lehetőségek alapos megfontolását követően a lehető legtöbb típust próbáljuk bevonni a portfóliónkba. Ezzel a fennálló kockázatot maximálisan szétteríthetjük és a lehető legnagyobb biztonság mellett is a lehető legjobb hozamot érhetünk el a változó piaci környezetben is. A keresgélést már akár az Investor Trader honlapján megkezdhetjük, ahol minden típusra számos lehetőséget találhatunk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!