Vágólapra másolva!
Zárásra visszahúzták az amerikai részvényindexeket a napközbeni nagyobb mínuszokból. Ma Frankfurtban nem lesz kereskedés, viszont az USA-ból délután fontos munkaerőpiaci adat jön.
Vágólapra másolva!

Zárásra ledolgozták nap közben összeszedett hátrányaikat az amerikai részvényindexek, melyek végül szerdai záróértékeik közelében fejezték be a kereskedést. Az S&P 500 és a Dow Jones stagnált, a Nasdaq viszont 0,2 százalékot emelkedett. A Russell 2000 kissé korrigálta az elmúlt napokban mutatott zuhanását, és 1 százalékot erősödött. Ma érdemes lesz figyelni a munkaerő-piaci adatokat, melyek meghatározhatják majd a hangulatot az amerikai börzéken.

A nyersanyag-piacokon az eséseit korrigálja az olaj, a WTI 91,6 dollárig, a Brent 93,8 dollárig tért vissza. Az arany viszont 0,3 százalékkal csökken ma reggel, és 1211 dollárnál mozog.

Augusztusban a vártnál nagyobb mértékben, 10,1 százalékkal estek vissza a gyáripari megrendelések éves alapon. A New-York-i ISM beszerzési menedzserindex viszont 63,7 pontra emelkedett szeptemberben az augusztusi 57,1 pontról, ami a szektor aktivitásának növekedéséről árulkodott.

Ma a frankfurti tőzsdén nincs kereskedés német nemzeti ünnep miatt.

Nagyot ütöttek tegnap délután az európai részvényindexeken, részben a geopolitikai feszültségek fokozódása és az ebola járvány súlyosbodása miatt. A befektetők szerint Mario Draghi tegnapi sajtótájékoztatóján tartott beszéde után is maradhattak még kérdések a jegybank eszközvásárlási programjáról. A piacokon 2-4 százalékos mínuszok alakultak ki, ma viszont korrigálhatják ezt a zuhanást, és kisebb emelkedés kezdődhet nyitáskor.

Viszonylag jó hangulat uralkodik a nyitva lévő ázsiai tőzsdéken. A japán Nikkei 0,2 százalékkal, az ausztrál S&P/ASX 200 0,4 százalékkal, a hongkongi Hang Seng pedig 0,6 százalékkal emelkedett. A kínai és dél-koreai tőzsdén ma nincs kereskedés.

Vállalati hírek:

Az Iliad (Párizs) a T-Mobile US (NYSE) még nagyobb tulajdoni hányadára tenne felvásárlási ajánlatot a legfrissebb tervek szerint. A bennfentes források ennél pontosabb információkat nem közöltek, csupán annyi világos, hogy az Iliad által a T-Mobile US 56,6 százalékára júliusban tett ajánlatnál most jóval nagyobb részesedésre fáj a telekomcég foga.

Megállapodást ért el a tetemes adósságoktól szenvedő Radioshack (NYSE) egyik nagyhitelezőjével. A megállapodás értelmében az elektronikai üzletlánc 590 millió dollárnyi hitelét finanszírozhatja újra, és 2015 júniusáig biztosítják, hogy a hitelező nem fog átstrukturálásokat követelni az adósságok teljesítésére. A levegőhöz jutásnak örültek a cég befektetői is, a Radioshack 1,6 százalékkal emelkedett tegnap.

A JP Morgan (NYSE) szerint nagyjából 76 millió háztartás és 7 millió kisebb vállalkozás bankszámláit érte hackertámadás még a nyáron. A bankház szerint a hackerek a bizalmas adatokat (jelszó, bankszámlaszám) nem tudták megszerezni, ugyanakkor az elérhetőségi adatokhoz (pl. név, cím) hozzáfértek. A cég a rendőrségi szervekkel vizsgálja az ügyet, a hírekre a JP Morgan részvényei 0,9 százalékot estek.

A Walt Disney (NYSE) 2018 közepéig meghosszabbította Robert Iger elnök-vezérigazgató jelenlegi szerződését. Iger korábban még 2016-ban tervezett nyugdíjba menni. A vezér hosszabbításának híre ellenére 0,8 százalékkal estek a Disney részvényei a rossz nemzetközi hangulatban.

A Salix Pharma (Nasdaq) és az olasz Cosmo Pharma (Milánó) megállapodott az összeolvadásukról szóló korábbi szerződés felbontásáról. A Salix Pharma inkább a jóval nagyobb gyógyszeripari szereplőnek számító Actavisnak (NYSE) kívánja eladni magát. A hírre a Salix 4,6 százalékot, az Actavis 1,3 százalékot ugrott piaczárás után.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!