Jó formában a forint

Vágólapra másolva!
Ma egyhavi csúcsa körül mozog a forint az euróval szemben, miután emelkedő trendvonalának áttörése lendületbe hozta a hazai devizát az elmúlt napokban. Kérdés, hogy meddig tart ki a forint jó formája, Varga Mihály miniszter szerint jövőre már inkább a gyengébb árfolyam lehet a valószínűbb. 
Vágólapra másolva!
  • Jó formában van ma a forint, mely reggeli erősödése után ismét a 306-os szint alatt, egyhavi csúcson mozog az euróval szemben. A magyar deviza a múlt hét végén került egy hónap után ismét a szint alá, és egyelőre úgy néz ki, meg tud ragadni alatta.
  • A forint mai erősödésével együtt az egyik legjobban teljesítő feltörekvő piaci devizának számít az euróval szemben az elmúlt öt kereskedési nap teljesítménye alapján. A magyar fizetőeszköz nagyjából fél százalékot tudott erősödni, míg a legtöbb feltörekvő piaci társa kisebb gyengülést szenvedett el (nem beszélve az orosz rubel hatalmas mélyrepüléséről).
Forrás: Investor.hu
  • A forint az emelkedő trendvonalának áttörése után jött igazán lendületbe, és ért le mára a 306-os szint alá. Az erősödését azonban most megfoghatja a 305-ös szint, mely a közelmúltban jónéhány alkalommal jelentett megállót a számára.
  • Ha sikerülne áttörni a 305-ös ellenállást, bő féléves csúcsra erősödhetne a hazai deviza. Ezután pedig a 302-es szintet is célba vehetné.
EURHUF napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu
  • A héten (így ma sem) fontos makroadat nem lát napvilágot hazánkból, így azok hiányában elsősorban a piaci szentiment és a technikai tényezők befolyásolhatják a forint irányát. A szokásos heti ÁKK-aukciókra ugyanakkor érdemes figyelni, melyek szintén megmozghathatják az árfolyamot.
  • Hosszabb távon azonban inkább a forint gyengülése képzelhető el, legalábbis a kormány várakozásai szerint. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tegnap az ATV műsorában ugyanis azt mondta, hogy a napokban meghatározott forintosítási árfolyama kedvezőnek fog tűnni a jövő áprilisban-májusban sorra kerülő forintosítás idején. Ezt azt jelenti, hogy Varga szerint az árfolyam jövőre már magasabb szinten fog állni.
  • Ráadásul Orbán Viktor is utalt rá pénteki rádióbeszédében, hogy külső okok miatt gyengülhet majd a forint.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!