Ne higgyünk vakon a tőzsdei szárnyalásokban

Kína és Mexikó éves átlagos GDP növekedése és átlagos részvény hozamai
Vágólapra másolva!
A kínai részvény piacon az utóbbi hetekben játszódó őrületes rali sok befeketető érdeklődését felkelthette. A kérdések, amit valószínűleg a legtöbben felteszünk, hogy mi állhat mindennek a hátterében, vajon hosszú távon is számolhatunk ezzel? Az awealthofcommonsense.com mutatta be az Alliance Bernstein ábráját, ami sokunk számára igen tanulságos lehet. 
Vágólapra másolva!
  • Az Alliance Bernstein ábráján Kína és Mexikó átlagos éves GDP növekedését és átlagos éves részvény hozamait láthatjuk az 1992 januárja és 2013 decembere között eltelt 22 év alatt.
Kína és Mexikó éves átlagos GDP növekedése és átlagos részvény hozamai Forrás: Alliance Bernstein, Investor.hu
  • Jól látszik, hogy amíg Kínában az éves átlagos GDP-növekedés 15 százalékot ért el, addig az éves részvénypiaci hozamok 2 százalékos csökkenést mutatnak.
  • Mindez Mexikóra nézve teljesen ellentétes, hiszen itt az éves átlagos GDP-növekedés mindössze 2 százalékot tett ki a vizsgált időszakban, a részvényhozamok pedig éves 18 százalékot tettek ki átlagosan.
  • Ebből is jól látszik, hogy annyira összetett folyamatok játszódnak le a gazdaságban, és nem szabad csak egyetlen mutatószám - mint ebben az esetben a GDP-növekedés - alapján hosszú távú következtetéseket levonni.
  • De azt sem szabad elfelejteni, hogy egy ilyen hosszú időszakra kimutatott átlag nem biztos, hogy sokat jelent úgy, hogy az értékek szórásáról fogalmunk sincsen.
  • Ha pedig az elmúlt hetek kínai raliját vesszük, ne higgyük, hogy az egyedül a kínai gazdasági növekedés közvetlen hatása. Elég, ha arra gondolunk, hogy a főbb kínai részvényeket magában foglaló Shanghai Composite Index egyszer már bemutatott egy bámulatos ralit 2005 és 2007 között. Akkor az index 400 százalékot emelkedett, majd összeomlott és elvesztette majdnem teljes növekedését.
  • Pedig az átlagosan 15 százalékos GDP-növekedés erre az időszakra is vonatkozik. Mind a ralira, mind az összeomlásra.
  • Egy enyhe gazdasági növekedésből is származhatnak tehát hosszú távon jelenetős részvény hozamok (mint Mexikóban), és a magas GDP-növekedés sem jelenti automatikusan a részvényhozamok hosszú távra várható kiugró értékét (mint Kínában).
Shanghai Stock Exchange Composite Index heti grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!