Vágólapra másolva!
A sárga trikós Tadej Pogacar nagy fölénnyel nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 19. szakaszát, ezzel hatalmas lépést tett a végső siker felé.

Pénteken rendezték az összetett sorsáról határozó, három kulcsfontosságú etap közül az elsőt: az Embrunból induló 144,6 kilométeres hegyi szakasz során két kiemelt kategóriás emelkedőre tekertek fel a bringások, a 4500 méter szintkülönbséget tartalmazó táv az első kategóriás Isola 2000 tetején ért véget. Mindhárom hegyen kétezer méter fölé ment a mezőny, 2802 méteres magasságával a másodikként megmászott Cime de la Bonette az idei francia körverseny legmagasabb emelkedője volt - írja az MTI.

tadej pogacar
Pogacar újabb hegyi befutós sikerével perceket adott riválisainak
Fotó: AFP

Az összetett dobogósai között jelentős különbségek voltak a szakaszt megelőzően: a Giro d'Italia-győztes, ezáltal duplázásra készülő szlovén 

Pogacar több mint három perccel vezetett az elmúlt két kiírásban diadalmaskodó dán Jonas Vingegaard és bő öt perccel a harmadik helyen álló belga Remco Evenepoel előtt.

Az utolsó hegymenet elejére ötfős szökevénycsoport maradt elöl, az esélyesek négy perccel haladtak mögöttük. Az élbolyban tekerő ecuadori olimpiai bajnok, Richard Carapaz az első két hegyet bezsebelve átvette a pöttyös trikót Pogacartól. Az első csoport rövidesen több részre szakadt, az egyre közeledő esélyesek közül pedig tíz kilométeren belül indult meg Pogacar, akivel senki nem tudta tartani a lépést, Evenepoel és Vingegaard együtt, de lemaradva tekert.

A kétszeres Tour-győztes Pogacar sorra utolérte a szökevényeket, s idei negyedik, pályafutása 15. Tour-etapsikerét zsebelte be.

Evenepoel nem tudta leszakítani a címvédő Vingegaard-t, mindketten 1 perc 42 másodperc lemaradással értek célba. Vingegaard előtt öt, Evenepoel előtt hét perc Pogacar előnye az utolsó két nap előtt.

Eredmények:
19. szakasz, Embrun-Isola 2000, 144,6 km, hegyi befutó:
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 4:04:03 óra
2. Matteo Jorgenson (amerikai, Visma-Lease a Bike) 21 másodperc hátrány
3. Simon Yates (brit, Jayco AlUla) 40 mp h.
4. Richard Carapaz (ecuadori, EF Education-EasyPost) 1:11 perc hátrány
5. Remco Evenepoel (belga, Soudal - Quick-Step) 1:42 p h.
6. Jonas Vingegaard (dán, Visma-Lease a Bike) azonos idővel

Az összetett élcsoportja:
1. Pogacar 78:49:20 óra
2. Vingegaard 5:03 perc h.
3. Evenepoel 7:01 p h.

Szombaton egy újabb nehéz és hegyi befutós etap, a Nizza és Col de la Couillole közötti 132,8 kilométeres táv vár a mezőnyre. A 111. Tour de France vasárnap zárul, története során először nem Párizsban vagy annak környékén, hanem a Monaco és Nizza közötti 33,7 kilométeres egyéni időfutammal.

Kapcsolódó cikkek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!