Aggódik a világhírű közgazdász

Dow Jones napi grafikon
Vágólapra másolva!
Aggodalmát fejezte ki a magas részvényárfolyamokkal kapcsolatban Joseph Stiglitz, aki szerint azok koránt sem egy erős amerikai gazdaság képét tükrözik.
Vágólapra másolva!
  • Stiglitz aggodalmát fejezte ki a jelenlegi magas részvényárfolyamokkal kapcsolatban, mivel szerinte azokban koránt sem egy erős amerikai gazdasági fellendülés képe tükröződik.
  • A világhírű közgazdász szerint a jelenlegi részvénypiaci rali részben a nulla közeli kamatlábaknak és a feltörekvő régiókban látható, az amerikainál még mindig magasabb gazdsaági növekedésnek tudható be. A nagy amerikai vállalatok profitjának többségi része még mindig a feltörekvő régiókból származik, ami kedvező hatással van a részvényeik árfolyamára is.
  • Eközben számos makrogazdasági mutató tekintetében gyengén áll Amerika. A participációs ráta (a gazdaságilag aktívak és a munkaképes korú népesség hányadosa) továbbra is több évtizedes mélyponton mozog, és a reálbérek növekedési üteme is nagyon gyenge. Ezek mellett számtalan mutató árulkodik arról, hogy az Egyesült Államok gazdaságának teljesítménye még meglehetősen harmatos.
Forrás: Investor.hu

  • Emiatt a részvényárak koránt sem arról árulkodnak, hogy egy robusztus amerikai fellendülésnek vagyunk a tanúi.
  • Ha majd minden hónapban 300 ezerrel vagy magasabb számmal bővül a foglalkoztatottság, akkor lehet egészséges fellendülésről beszélni Stiglitz szerint.
  • Mint ismert, a múlt héten a vártnál jóval erősebb munkaerőpiaci adatok láttak napvilágot az USA-ból, amire a részvényindexek közül a Dow Jones történelmi csúcsára ugrott.
Dow Jones napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről