Ezért nincs sor a pénztárakál

pénztárgép, online kassza, illusztráció, Áruk a pénztár futószalagján a SPAR Magyarország Kft. Bécsi úti szupermarketében a cég online kasszákat bemutató sajtótájékoztatóján
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Tízből négy hazai kibocsátású bankkártya és kártyaolvasó terminál alkalmas egyérintéses fizetésre. 2014 az áttörés éve volt. 
Vágólapra másolva!

Az MNB adatai szerint megduplázódott az egyérintéses bankkártyák száma tavaly januártól szeptember végéig, meghaladva a 3,3 millió darabot. Ma már az összes hazai kibocsátású bankkártya közel 40 százaléka vagyis tízből négy egyérintéses.

Hamarabb végzünk a kasszánál

Az egyérintéses bankkártyák darabszámának ugrásszerű növekedésével párhuzamosan folytatódott az egyérintéses fizetésre alkalmas bankkártya-olvasó terminálok darabszáma is, közel 40 ezer egyérintéses terminál van már. Az egyérintéses fizetés azért népszerű, mert jelentősen lerövidül a fizetéssel töltött idő.

Gyorsabban végzünk a kasszánál Forrás: MTI/Kallos Bea

„A tavalyi év igazi mérföldkő a PayPass hazai történetében: ilyen arányú éves növekedést a húsz évre visszatekintő hagyományos bankkártya-kibocsátás sohasem produkált. Jóllehet ez elsősorban egy technológiai váltás, mégis olyan újításokkal együtt, mint a napjainkban egyre terjedő mobilfizetés és mobiltárcák, óriási lökést adhat a készpénzmentesség terjedésének Magyarországon” – mondta Eölyüs Endre, a MasterCard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

Kis összegeket fizetünk

Az MNB statisztikáiból kiderül: 2014 harmadik negyedévében a hazai, csaknem 86 millió bankkártyás fizetési tranzakcióból már minden hatodik egyérintéses volt. Ez az előző negyedévhez képest 30 százalékos növekedést jelent. Egyérintéses fizetéssel jellemzően a kisebb összegeket fizetünk.Míg a hagyományos bankkártyás tranzakció átlagértéke több mint 7000 forint, addig egyérintéses kártyákkal alkalmanként 3900 forintot fizetünk.

A jegyvásárlás is egyszerűbb

A Budapesti Közlekedési Központ a MasterCard támogatásával összesen 270 egyérintéses fizetésre alkalmas jegyautomatát helyezett üzembe a fővárosban és az agglomerációban 2014-ben, de népszerűek voltak a MÁV-Start egyérintéses fizetést is elfogadó jegyautomatái is.

Fesztiválokon is menő a PayPass-rendszer Forrás: Mudra László

Európában egyedülálló újdonság volt 2014-ben, hogy az elektronikus fizetés meghódította a kulturális életet: egyérintéses bankkártyával fizethettünk a fesztiválok mellett a Katona József Színház bankkártyás jegyautomatájánál. Novemberben pedig a MasterCard támogatásával Budapesten nyílt meg Közép-Európa első, kizárólag bankkártyát elfogadó könyvesboltja is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!