A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Milliós bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal az Első Magyar Karbongazdálkodási Kft.-re megtévesztő tájékoztatás miatt.
Vágólapra másolva!

A cég minisztériumi Jóváhagyó Nyilatkozatra hivatkozva népszerűsítette tevékenységét, illetve megalapozatlanul ígérte a projektpartnereknek, hogy az általuk vállalt talaj-előkészítési, tápanyag-utánpótlási gyakorlat megvalósításához kapcsolódó többletköltségek ellentételezését az emisszió megtakarítás piaci értékesítésének pénzügyi fedezetéből biztosítja számukra. A jogsértés elkövetéséért 1.000.000 forint bírságot szabott ki a GVH.

A globális szén-dioxid kereskedelem működését az 1997-ben elfogadott Kiotói Jegyzőkönyv alapozta meg. Magyarország kizárólag a nemzetközi kötelezettségvállalásokkal összhangban jogosult részt venni együttes végrehajtási projektekben. A Kiotói Jegyzőkönyv alapján az ilyen típusú projektek úgynevezett ERU karbonkrediteket, kibocsátás-csökkentési egységeket hozhattak létre, amennyiben sikeresen teljesítették a szigorúan szabályozott hazai és nemzetközi jogszabályi feltételeket. A hatályos hazai jogszabályi környezetnek megfelelően a Magyar Állam által elismert együttes végrehajtási projekt csak 2012. december 31-éig működhetett. Ha a tevékenység a maga fizikai valójában ezt követően folytatódott is, az jogszabályilag már nem tekinthető együttes végrehajtási projektnek.

A kft. által szervezett projekt lényege, hogy a fenntartható mezőgazdasági technológia alkalmazásán túl a program megvalósítása révén csökkentett üvegházhatású gázkibocsátás karbonkreditek formájában eladható, ugyanakkor az állami piacon az együttes végrehajtási projekt csak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiállított Jóváhagyó Nyilatkozat birtokában működhetett. Ezzel az EMK 2013. január 1-jétől nem rendelkezett.

A GVH megállapította, hogy az EMK főként a weboldalán megjelenő kommunikáció, valamint egyéb módon a partnercégekhez, gazdálkodókhoz eljuttatott tájékoztatása jogsértő volt. A vállalat ugyanis

  • 2013 januárja és augusztusa között a kommunikációjában egyáltalán nem jelezte a partnerei felé, hogy az állami piacon a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Támogató Nyilatkozata nem teszi alkalmassá kibocsátás-csökkentési egységek létrehozására, hitelesítésére, megvételére, illetve átadására,
  • elhallgatta a partnerei elől, hogy minisztériumi Jóváhagyó Nyilatkozattal 2013. január 1-je után nem rendelkezett, holott a projekt az államközi piacon e nélkül nem működhetett,
  • megalapozatlan tájékoztatást adott a projektpartnereknek arról, hogy az állami karbonprogram révén az általuk vállalt talaj-előkészítési, tápanyag-utánpótlási gyakorlat megvalósításához kapcsolódó többletköltségek ellentételezését az emisszió megtakarítás piaci értékesítésének pénzügyi fedezetéből biztosítja számukra.

A bírságot az EMK 2013. évi nettó árbevétele alapján kalkulálták.

A Versenyhivatal szerint súlyosító körülmény, hogy

  • a kommunikáció hatására az EMK számos projektpartnerrel kötött szerződést,
  • a jogsértés hatása időben elhúzódó, a közzétett tájékoztatásban bízva a projektpartnerek az EMK-val öt mezőgazdasági évre szóló megállapodásokat kötöttek,
  • az EMK olyan körülmények között folytatott kifogásolható kommunikációs gyakorlatot, hogy a partnereinek nehezen lehetett információkat gyűjteni akár az államközi, akár az önkéntes kvótapiac működésével kapcsolatban, valamint az EMK részére kiállított minisztériumi dokumentumok érvényessége és joghatásai vonatkozásában.

Enyhítő körülményként értékelte viszont, hogy a karbonprogram környezetvédelmi célokat szolgál.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!