A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNPusztai Liza
11:15VívásLiza Pusztai-Michela Battiston
HUNSzűcs Luca
11:15VívásMartina Criscio-Luca Szucs
HUNMárton Anna
11:40VívásAnna Marton-Lucia Martin-Portugues
HUNKovács Richárd
12:20ÖkölvívásHarrison Garside-Richard Kovacs
HUNDósa Dániel
13:05VívásDaniel Dosa-Abdelrahman Tolba
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Váratlan csatával indíthat az új lengyel kormány

Beata Szydlo Lengyelország miniszterelnök-jelölt
Poland's main opposition Law and Justice party (PiS) candidate for the prime minister's post, Beata Szydlo gestures before a TV debate in Warsaw on October 20, 2015. Parliamentary elections in Poland will take place on October 25, with current opposition party, the conservative Law and Justice leading in polls.AFP PHOTO/JANEK SKARZYNSKI
Vágólapra másolva!
Az új lengyel kormány azt ígéri, hogy sokkal határozottabban fog fellépni olyan kérdésekben, mint a menekültügy vagy az Oroszországgal való kapcsolat, de a Brüsszellel várható első nagy csata talán egészen más területen zajlik majd. Mindazonáltal a fenti ügyeknél egy cseppet sem lesz kevésbé megosztó.
Vágólapra másolva!

A lengyel választásokon hatalmas győzelmet arató Jog és Igazságosság párt különleges elbánásért fog folyamodni az Európai Unió klímaegyezményének keretében – írja a Bloomberg Konrad Szymanski véleménye alapján, aki valószínűleg az új kormány EU-ügyekért felelős minisztere lesz. A kontinens legnagyobb szénkitermelőjeként Lengyelország a tavalyi EU-döntésnél nagyobb arányú engedményeket akarhat majd, vagy megkeresheti a módját, miként szálljon ki a megállapodásból.

A legnagyobb probléma

– mondta Szymanski egy interjúban, két nappal az október 25-i választások előtt. Hozzátette, „a migráció tekintetében Európa a pragmatizmus irányába tart. A klímaügy esetében viszont nem látok elfogadható megoldást ebben a pillanatban.”

Forrás: AFP/Patrik Stollarz

A probléma abban rejlik, hogy az EU élen akar járni a klímaváltozás elleni küzdelemben. A 28 tagállam megállapodott abban, hogy a következő évtized végéig legalább 40 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szintekhez képest. A terv most új ellenzéket kaphat Lengyelországból, ahol egy bányász lánya (Beata Szydlo) lehet a miniszterelnök egy olyan párt színeiben, amely hangsúlyozta a közel 100 ezer embert foglalkoztató szénipar felkarolását.

Jóllehet a tavaly októberben egyhangúlag elfogadott 2030-as tervben alapvetően is szerepelnek olyan mechanizmusok, amelyek csökkentenék a kelet-európai államok megvalósítási költségeit, Szymanski szerint

a megállapodás túl nagy terhet ró a lengyel gazdaságra, és a leköszönő kormánynak nem lett volna szabad aláírnia.

A lengyelek által ellenzett pontok között van például az, hogy az Európai Beruházási Bankot bevonják az EU által egy modernizációs alapon keresztül támogatott projektek kiválasztásába.

Beata Szydlo miniszterelnök-jelölt öröme gyorsan alábbhagyhat az előtte tornyosuló feladatok láttán Forrás: AFP/Janek Skarzynski

Az új lengyel kormánynak azonban alapvető stratégiai problémái is vannak a megállapodással, mivel Szymanski szerint nincsenek abban a helyzetben, hogy kompenzálják a lengyel energiaszektor jövőbeli veszteségeit. A tény, hogy az egyezményből való kilépési szcenárió az asztalon van, jelzi, hogy mennyire nehéz megoldást találni – mondta.

Emelkedő árak

A Jog és Igazságosság szerint Lengyelország a jelenlegi tervek alapján nem lesz képes kifizetni a kibocsátás visszavágásának számláját. A kibocsátási jogosultságokkal hétfőn (metrikus) tonnánként 8,58 euróért kereskedtek Londonban, de Szymanski hangsúlyozta, hogy ennek megháromszorozódása a következő évtizedben az elemzők szerint „konzervatív” becslés.

Összességében Szymanski azt emelte ki, hogy megfelelő kompenzációs mechanizmusokat igyekeznek keresni. Hozzátette, Lengyelországban komoly lehetőségek vannak, hogy visszafogják a kibocsátást az elöregedő szénalapú energiatermelés modernizálásával.

A megújuló energia szerepe is egyre hangsúlyosabb a szénközpontú Lengyelországban Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Miközben pedig az ország „energiamixében” egyre nagyobb szerepet kapnak a megújulók, a Jog és Igazságosság hangsúlyozza, hogy az átállás ütemét hozzá kellene igazítani a földrajzi, politikai és gazdasági feltételekhez.

„Európának meg kell fontolnia a szennyezés csökkentésének különböző módjait” – mondja Szymanski, aki korábban az Európai Parlament tagja is volt. „Nekem úgy tűnik, hogy egyes iparágak visszaélnek az EU éghajlat-politikájával, hogy megerősítsék a piaci helyzetüket” – tette hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!