A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az egyik fapados légitársaság megtévesztette a magyarokat

Bpdapest Airport repülőtér fapados Easyjet Ryanair Wizz Air
Vágólapra másolva!
A versenyhivatal 50 millió forintra bírságolta a Ryanair légitársaságot, mert magyar nyelvű foglalási oldalán megtévesztette az ügyfeleit. A Ryanair egyrészt nem tájékoztatta megfelelően a vásárlókat arról, hogy a saját valutaváltási rendszere helyett választhatják a bankjuk átváltási rendszerét (így a bankjuk által kínált árfolyamokat). Másrészt a cég hamisan ígérte, hogy a vevők a cég rendszerével jobban járnak, mint a bankjukéval.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Ryanair Ltd. (Ryanair) megtévesztő tájékoztatási gyakorlatot folytatott magyar nyelvű foglalási oldalán, mert a Dinamikus Valuta Átváltási Rendszerről hiányos, az átváltási árfolyamról pedig megtévesztő tájékoztatást nyújtott (a trükkről az Origo már 2013 júliusában beszámolt). A jogsértésért 50 millió forint bírságot szabott ki a GVH.

Két szempontot vizsgáltak

A GVH két, egymással összefüggő magatartás értékelésekor azt vizsgálta, hogy egyrészt megfelelő tájékoztatást kap-e a fogyasztó az árfolyamváltások közötti választási lehetőségről (a saját banki, illetve a Ryanair átváltási rendszeréről), másrészt a Ryanair információja valós-e.

A saját rendszerüket tolták előtérbe

A GVH döntése szerint a Ryanair 2012 februárja és 2015 októbere között, a repülőjegyek foglalásakor (azokban az esetekben, ahol eltérő volt az indulási ország pénzneme a foglaláskor használt bankkártya pénznemétől)

nem tájékoztatta megfelelően a fogyasztókat arról, hogy a Ryanair Dinamikus Valuta Átváltási Rendszere helyett választhatnák a saját bankjuk átváltását,

azaz átváltási árfolyamait is.

Csak a foglalási folyamat végén, a kártyaadatok megadása után alig észrevehetően hívta fel a fogyasztók figyelmét e tényre, és így

alapbeállításként a Ryanair rendszere érvényesült.

Hamisan ígérték, hogy az övék jobb

A GVH szerint a Ryanair megtévesztette a fogyasztókat, mert hamisan ígérte, hogy a Ryanair rendszerének választásával jobban járnak, mint saját banki átváltásaikkal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!