A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Még a dugipénzekről is elszámoltatnák a görögöket

pénz matrac alatt
TO GO WITH AFP STORY BY REBECCA FRASQUET An engineer of the CSTB (Centre scientifique et Technique du Batiment), a research, testing, certification and training organisation working primarily in the built environment and construction, shows a smart object placed under a mattress and dedicated to Ambient Assisted Living programs, on June 18, 2015 at the French technopole of Sophia Antipolis in Valbonne, southeastern France. AFP PHOTO / JEAN-CHRISTOPHE MAGNENET / AFP / JEAN-CHRISTOPHE MAGNENET
Vágólapra másolva!
A görög kormány terve szerint minden adófizetőnek be kellene számolnia a „matrac alatt” (vagy bárhol máshol) tartott készpénzről, amely meghaladja a 15 ezer eurót, azaz a kb. 4,6 millió forintot. Ráadásul ugyanez vonatkozna az ékszerekre és a drágakövekre is (beleértve az aranyat), amennyiben több mint 30 ezer euró értékűek. És mindez nem csupán áprilisi tréfa.
Vágólapra másolva!

Jön a totális elszámoltatás?

Amennyiben az adófizetők „matrac alatt” tartott „dugipénzének” mértéke meghaladja a 15 ezer eurót, akkor arról 2016 elejétől be kellene számolniuk az adóhatóságnak. Ez vonatkozna az ékszerekre és a drágakövekre is – idézi a görög Enikonomia riportját a zerohedge.com.

Az ingatlanok, a gépjárművek és a részvények mellett ezentúl mindenfajta betétről nyilatkozni kell majd. Ráadásul az adóhatóság elektronikus felületén azt is be kell jelenteni, ha valaki banki széfet bérel, és ez esetben a bankot is meg kell jelölni, még akkor is, ha az külföldön van.

Vajon ki fogja bevallani, és hogyan fogják ellenőrizni? Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Az adóhatóság mindent lát

A háttérben az áll, hogy az Igazságügy- és a Pénzügyminisztérium közös javaslata az adóbevallás egy új formáját, a „vagyonbevallást” hozná létre, amely 2016. január 1-től lépne életbe az adóhatóság elektronikus rendszerén keresztül.

A készpénz esetén 15 ezer, az ékszerek és drágaköveknél pedig 30 ezer eurós határt a háztartások egészére tekintenék érvényesnek.

Meg kell azonban jegyezni, hogy ezt a „vagyonbevallást” első körben egy szűkebb körre, például a törvényhozókra, az újságírókra vagy a közalkalmazottakra alkalmaznák, de ez volna a próbája annak, hogy ki lehet-e terjeszteni az intézkedést az összes adófizetőre.

Tudni kell emellett, hogy a „gazdasági fejlődés támogatásáért” benyújtott vagyonbevallás ötlete már a Sziriza kormányra kerülése előtt is napirenden volt, és komoly esély van rá, hogy az ország hitelezőinek támogatását élvezte a javaslat annak érdekében, hogy megfogják az úgynevezett „fekete pénzeket” – jegyzi meg a zerohedge.

Forrás: eujewel.com

Hol a nagyi gyűrűje?

A lap emellett felvet néhány érdekes kérdést az intézkedéssel kapcsolatban, melyeket érdemes idézni, mivel rávilágítanak az ügy abszurditására.

  • Egyrészt például egy menyasszony honnan tudja majd, hogy a rokonoktól nászajándékba kapott ékszere pontosan mennyit ér?
  • Másrészt amennyiben egy ékszer kiskereskedelmi értéke 2005-ben X volt, akkor honnan tudja a tulajdonos, hogy az most éppen mennyi?
  • Harmadszor mi fog történni akkor, ha valaki nem vallja be az eldugott értékeit? Kimegy az adóhatóság, és átkutatja a lakást a nagymama matrac alá dugott gyűrűjéért?

Mindezek vicces felvetésnek is tűnhetnek, mégis sokakat érdekelnének a válaszok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!