A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Újabb 15 bázispontot vágott az MNB

gazdasági bizottság
Budapest, 2014. december 9. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén 2014. december 9-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A piaci várakozásoknak megfelelően az MNB Monetáris Tanácsa ma 15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, mely így már 1,50 százalékon áll. Az MNB a 15 órakor megjelenő állásfoglalásában értékeli majd a makrogazdasági folyamatokat, ezzel egyidejűleg a júniusi inflációs jelentés sarokszámai is megjelennek majd.
Vágólapra másolva!

A mai kamatcsökkentéssel hozta a vártat a magyar jegybank, így újabb történelmi mélypontra süllyedt a magyar alapkamat. Persze óriási kérdés, hogy lesz-e még folytatás, hisz egyre több elemző véli úgy, hogy egyelőre inkább kiváró álláspontra helyezkedhet a Monetáris Tanács.

Forrás: MNB, Investor.hu

A mostani döntés után a figyelem a jegybank 15 órakor megjelenő közleményére fog szegeződni, mivel most ismerheti meg a piac az MNB növekedési és inflációs előrejelzését.

A jegybanki stáb márciusban 3,2 százalékos GDP-bővülést, illetve 0 százalékos inflációs mutatót várt az idei évre vonatkozóan; míg 2016-ban 2,5 százalékkal nagyobb GDP-t, illetve 2,6 százalékos pénzromlási ütemet jelzett előre.

Lesz-e folytatás?

Szintén fontos kérdés, hogy a kommentárban lesz-e bármilyen utalás a kamatcsökkentési ciklus szüneteltetésére vagy akár a leállítására. Ezzel kapcsolatban az elmúlt napokban több elemzői kommentár is napvilágot látott, tudniillik a görög válság, illetve a FED idei várható kamatemelése miatt egyre több kockázatot látni. Továbbá a legutóbbi inflációs adat is meglepte a piacot, hisz a vártnál magasabb fogyasztói áremelkedésről tanúskodott.

Ezen túl a magyar kamatszint most ugyanarra a szintre került, ahol a lengyel alapkamat van. „Ez azért kulcskérdés, mivel a befektetők hosszú távon rizikósabbnak tartják a magyar gazdaságot, mint a lengyelt. Erről a meredek magyar hozamgörbe árulkodik. A 2 éves magyar papírok hozama alacsonyabb, a tízéves magyar kötvényeké pedig magasabb az azonos futamidejű lengyel papírok hozamához képest. A hosszú magyar hozamokban pedig egyre kevésbé észrevehető a kamatcsökkentés hatása, valamint az is fontos, hogy a rövid lejáratú magyar papírok esetében az alacsony hozamban főszerepe van az új monetáris eszköztárnak” – fogalmazott Németh Dávid, K&H Bank vezető elemzője.

A szakember szintén kiemelte, hogy az infláció már az év végére 3 százalék körüli szintre gyorsulhat, ez pedig megfelel a jegybank inflációs céljának.

Forint

A hazai fizetőeszköz múlt péntek óta folyamatos erősödést mutat az euróval szemben, ennek köszönhetően kedd délelőtt már a 309-es szinteknél járt a jegyzés. A jegybank döntése előtt volt egy kis korrekció az árban, de alapjában véve kiegyensúlyozott a kereskedés.

Ha a napos bontású árfolyamgrafikont vizsgálnánk, akkor biztató jeleket láthatunk, hisz az április közepe óta tartó emelkedő csatornából épp letörni készül a héten. Ha tényleg valós mozgásról van szó, akkor a következő hetekben akár újra célbaveheti az árfolyam a 300-305 közötti zónát.

Az EURHUF órás bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!