Még az aranynál is van rosszabb

kávé
Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban az arany árfolyamesése vezető hír volt, mégsem a nemesfém okozza a legnagyobb fejfájást az árupiacokon: általában elmondható, hogy elég gyengén muzsikálnak az árupiacok, mely több okra vezethető vissza. 
Vágólapra másolva!

Az erős dollár szorongatja a piacot

A szebb napokat is megélt nyersanyag piac már régóta bajban van. Az árutőzsdét a dollár erősödése és az amerikai jegybank közelgő kamatemelése állítja a legnagyobb kihívás elé. A zöldhasú további erősödése azért is jelent problémát a piacnak, mert a nyersanyagok kereskedése dollárban zajlik, így azok egyre drágábbá válnak más valutát használó országok számára – közölte a Marketwatch.

Az ICE dollár index - megmutatja, hogy a zöldhasú a valutakosárban miként teljesít hat másik fő valutával szemben – 7,8 százalékos emelkedést produkált év eleje óta. A dollár árfolyamának erősödése egyre erőteljesebben érezteti negatív hatását a nyersanyagpiacon – világít rá Craig Erlam, az Oanda senior elemzője.

Zaccos lett a kávé

A Bloomberg Commodity Index a határidős tőzsdéken kereskedett árupiaci termékek közül huszonkettőt foglal magába. Maga az index is közel 8 százalékkal került lejjebb év eleje óta, ugyanakkor jól látni, hogy szinte minden termék szenved és esik a januári kezdés óta. Meglepő felfedezést tehetünk, az alábbi táblázatot vizsgálva.

A Bloomberg Commodity Index leginkább kereskedett tagjainak teljesítménye év eleje óta Forrás: FactSet, Marketwatch

Jól látni, hogy a vizsgált időszakban a kávé produkálta a legnagyobb esést a maga 23,5 százalékos árfolyamzuhanásával (lehet, hogy a Starbucksban nem követik az eseményeket, hisz nemrég jelentették be, hogy 1 százalékkal emelnek az áraikon). Ezzel szemben az arany „mindössze” 7,2 százalékos lemorzsolódást produkált, ráadásul az elmúlt pár napban gyorsult be az esése, ahogy erről az Investor hasábjain is írtunk egy elemzést. Azonban a kávébabot nemcsak az erősödő dollár, de az egyre gyengülő brazil fizetőeszköz, a kedvező kávétermés is és a várhatóan emelkedő készletszint is sújtja.

Óvatosan a kakaóval

A kakaó a várakozásokkal ellentétben túlteljesítette önmagát, amely 14,7 százalékos emelkedésen ment keresztül az elmúlt fél évben, viszont a termék magas volatilitása miatt óvatosságra intenek az elemzők. A kakaó az év elején még mínuszban volt, de aztán hevesebb emelkedésbe kezdett azok után, hogy számos kedvezőtlen időjárási körülmény veszélyezteti a világtermelésben az első két helyet elfoglaló elefántcsontparti és ghánai termést.

A kakaó határidős árfolyamának változása az elmúlt egy évben Forrás: Investing.com

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről