A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

További áremelést prognosztizál az Otthon Centrum

Építkezés, házépítés, ingatlan, lakás, ingatlanfejlesztés, ingatlanpiac, CSOK
Építkezés házépítés stock - XIII. kerület és IV. kerület és Dagály uszoda 2í16 február 26-án
Vágólapra másolva!
Az idén várható 150 ezer lakáspiaci tranzakció megegyezik a 2008-as, válság sújtotta év forgalmával. Az Otthon Centrum szerint 2017-ben a válság előtti évek átlagos szintjét is elérheti majd a forgalom, az adásvételek száma akár 160 ezer lehet. A háromnegyed éves adatok alapján országosan több mint 21 ezer építési engedélyt adtak ki, így az év végére, a tavalyi évhez képest akár megduplázódhat a kiadott építési engedélyek száma és elérheti a 25 ezret is.
Vágólapra másolva!

Az Otthon Centrum idén 150 ezer lakáspiaci tranzakcióra számít. A piac elsősorban a fővárosban és a fővárosi agglomerációban, Nyugat-Magyarországon, a Balaton menti településeken és a nagyobb vidéki városi körzetekben lódult meg, az ország legtöbb településén nem volt érzékelhető számottevő változás.

A lakáspiac Budapesten pörgött a leginkább Fotó: Szabó Gábor - Origo

A 2017-es év első félévére a várakozás nagyjából az idei évben tapasztalt tranzakciószám, 70-80 ezer adásvétel. Az év egészére nézve akár

a válság előtti néhány év átlagos tranzakciószámához közelítő,

azaz akár 160 ezer körüli adásvétel is lehetséges.

Az árak tovább nőttek

Az idei év első kilenc hónapjában a fővárosban a használt lakások fele 10-25 millió forint között kelt el, az új építésű ingatlanok 60 százaléka pedig 20-40 millió forint közötti ársávban. Az eladott ingatlanok többsége az új és használt lakásoknál egyaránt 80 négyzetméter alatti volt Budapesten. Az összes eladáson belül itt volt legnagyobb az értékesített új lakások aránya, közel harminc százalék. Vidéken a használt ingatlanok 50 százaléka 10 millió forintnál alacsonyabb áron kelt el, az új lakás tranzakciók nagyobb része pedig a 10-20 millió forint közötti ársávban.

Az új lakások aránya, az összes tranzakción belül mindössze 6 százalék volt.

Budapesten a használt társasházi lakások négyzetméterárai 250-500 ezer forint között alakultak; a legtöbb kerületben a lakások 10-50 százalékkal lettek drágábbak a tavalyi év ugyanezen időszakának átlagárához képest. Legnagyobb mértékben a belváros néhány kerülete, a VII. VIII., valamint az alacsonyabb árfekvésű pesti kerületek (XXI, XXIII) lakásai drágultak, míg a legkisebb mértékben a külső pesti kerületek többsége, ahol jelenleg is a legalacsonyabbak a fajlagos lakásárak (250-300 ezer Ft/m2).

A vidéki megyei jogú városok közül a négyzetméterárak 100-300 ezer forintos négyzetméter ár között alakultak, a legdrágább városok Győr, Debrecen, és Sopron. voltak. A növekedés mértéke 5-25 százalék között volt a tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva. A legnagyobb mértékű növekedés Debrecenben, Szegeden és Békéscsabán volt mérhető, míg alig változtak az árak Szekszárdon és Egerben.

A panellakások piacán a legdrágább lakások négyzetméterenként 350 ezer forintért eltek el a XI. és XIII. kerületben. Budapest többi kerületében 200-300 ezer forintos négyzetméterár volt meghatározó. Ezek

az árak 10-30 százalékkal voltak magasabbak

a tavaly év első kilenc hónapjához képest. A vidéki központokban a panellakások legmagasabb fajlagos lakására 200 ezer forint felett alakult idén Győrben, Debrecenben és Sopronban, míg többi megyei központban 100-200 ezer forint között szóródtak az árak egy négyzetméterre vetítve. Az emelkedés mértéke fővárosban tapasztaltakhoz hasonlóan 5-25 százalék között volt a tavalyi évhez képest.

Budapesten

a családi házak négyzetméterára 200-450 ezer forint között alakult

az idei év első kilenc hónapjában, míg a vidéki városokban 100-250 ezer forint között. A legmagasabb árak Debrecenre, Győrre, Sopronra, valamint Szegedre voltak jellemzők.

A főváros belső részeiben az új építésű lakások árait 500-700 ezer forint körüli fajlagos ár jellemzi, míg a külső részeken és vidéki városainkban a 300-400 ezer forintos ár volt a mértékadó. A legtöbb kerületben és vidéki városban 2 százalékkal nőttek az árak a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.

További óvatos drágulás jöhet

Az Otthon Centrum várakozása, hogy a korábbi negyedévekhez hasonlóan

a következő időszakban kitart az árak emelkedése,

de az elmúlt időszakhoz képest enyhébb lesz a növekedés mértéke, ami elsősorban az amúgy is leginkább heterogén, tehát az átlag értéktől nagy szórást mutató családi ház árak terén jelent erőteljesebb stabilizálódást, különösen vidéken.

További drágulás jöhet az ingatlanpiacon jövőre Fotó: Szabó Gábor - Origo

A fővárosban elsősorban a budai kerületek legkedveltebb városrészeiben és a belvárosban, valamint a megyei jogú városokban számít a lakásárak további enyhe 5-15 százalékos emelkedésére a következő időszakban az Otthon Centrum.

A háromnegyed éves adatok alapján országosan több mint

21 ezer építési engedélyt adtak ki

országszerte, régiónként azonban jelentős különbségek vannak az engedélyek számában és a növekedés ütemében egyaránt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!