Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Mégsem kell pánikolni az olajártól?

Olajmező, olajkitermelő
MCKITTRICK, CA - MARCH 23: Pump jacks and wells are seen in an oil field on the Monterey Shale formation where gas and oil extraction using hydraulic fracturing, or fracking, is on the verge of a boom on March 23, 2014 near McKittrick, California. Critics of fracking in California cite concerns over water usage and possible chemical pollution of ground water sources as California farmers are forced to leave unprecedented expanses of fields fallow in one of the worst droughts in California history. Concerns also include the possibility of earthquakes triggered by the fracking process which injects water, sand and various chemicals under high pressure into the ground to break the rock to release oil and gas for extraction though a well. The 800-mile-long San Andreas Fault runs north and south on the western side of the Monterey Formation in the Central Valley and is thought to be the most dangerous fault in the nation. Proponents of the fracking boom saying that the expansion of petroleum extraction is good for the economy and security by developing more domestic energy sources and increasing gas and oil exports. David McNew/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Enyhülhet a következő időszakban az olajár drágulása – véli friss jelentésében a Nemzetközi Energiaügynökség. Ez pedig jó hír lehet, mivel megnyugtathatja azokat, akik attól féltek, a nyersanyag további felívelése akár negatívan is érintheti a globális gazdasági növekedést.
Vágólapra másolva!

Valószínűtlen, hogy az olaj árfolyama olyan ütemben dráguljon tovább, ahogy tette azt 2017 közepe óta – idézi a CNBC a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerdán publikált legfrissebb havi jelentését. A párizsi székhelyű szervezet szerint, bár az emelkedő olajárak kérdésessé tették az erős keresletre vonatkozó elképzeléseket, az IEA most mégis úgy számol, hogy

az olajpiaci kereslet növekedése jövőre változatlan marad, tehát nem lesz érdemi eltérés az idei 1,4 millió hordós napi szinthez képest.

Mindazonáltal a szervezet figyelmeztetett, vannak lehetséges lefelé ható kockázatok a keresleti oldalon. Ilyen lehet például a gazdasági bizalom meggyengülése, a kereskedelmi protekcionizmus, valamint az amerikai dollár további izmosodása.

Jóslatok a bizonytalanságban

A kínálati oldalon az IEA felfelé módosította az idei évre vonatkozó becslését az OPEC-en kívüli kitermeléssel kapcsolatban.

A szervezet most napi 2 millió hordós bővülésre számít 2018-ra, és 1,7 milliós erősödésre 2019-re.

Hozzátették, az OPEC tagjain kívüli kínálat döntő többsége az Egyesült Államokból származhat.

Talán mégsem fog elszállni az olajár a következő időszakban Forrás: AFP/Fabio Bucciarelli

A mostani jelentés prognózisai azért is érdekesek, mert jelenleg igencsak bizonytalan, milyen kitermelési számokkal lehet kalkulálni a következő hónapokban. A számításokat elsősorban az OPEC és szövetségesei nehezítik meg, mivel bár továbbra is kitart a felek kitermelés-csökkentési megállapodása, a Szaúd-Arábia által vezetett OPEC és az olyan partnerek, mint Oroszország, lényegében elérték a céljukat, ahogy a WTI ma nagyjából 66, a Brent pedig 75 dolláros hordónkénti árfolyamon forog.

Egy szövetség jövője

Bár a 2016 végén alakult szövetség eredeti célja az olajár stabilizálása és föltornászása volt, most már többen attól félnek, hogy elszállhat a drágulás az olyan kínálati zavarok miatt, mint amelyek Venezuelában vagy Iránban tapasztalhatók.

Míg az első esetben a gazdasági válság nehezíti a körülményeket, addig utóbbiban a megújult amerikai szankciók okozhatnak gondokat a kitermelésben.

Az OPEC és partnerei egyébként június 22-én találkoznak hivatalosan legközelebb Bécsben, hogy áttekintsék az olajpiaci helyzetet. Az ülésen várhatóan lesz vita arról, hogy a jelenlegi helyzetben eljött-e már az idő a kitermelés fokozására. Jelenleg úgy tűnik, Szaúd-Arábia és Oroszország már kész lenne erre, de a hírek szerint Irán és Irak például ellenzi a lépést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről