Szijjártó: az energetika határozza meg a magyar-bolgár kapcsolatokat

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2019. április 5. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Parlamenti Szalon című rendezvényen a Bálna Budapest rendezvényközpontban 2019. április 5-én. Az eseményen ismertetik a Fidesz európai parlamenti választási programját. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Magyarország kulcsszereplőnek tekinti a délről érkező gázellátás kiépítésében Bulgáriát, ezért arra számít, hogy a két ország kapcsolatait a jövőben az energetikai kérdések fogják meghatározni - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, a Magyar-Bolgár Gazdasági Vegyes Bizottság második ülését követő sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter a testület társelnökeként közölte, hogy Magyarország már jövőre szeretne gázt vásárolni a Szerbián és Bulgárián áthaladó Török Áramlat vezetékből, ezért még idén megkezdi a jogi és infrastrukturális előkészületeket.

A szükséges beruházásokat Bulgária már elindította, Magyarország pedig szeptemberben írja ki a behozatalhoz szükséges kapacitáslekötési eljárást.

A déli behozatalt felértékeli az Ukrajnán keresztüli gázszállítás esetleges megszűnése, valamint az, ha az amerikai kitermelők megkezdik a fekete-tengeri gáz felszínre hozását. A bolgár-magyar energetikai kapcsolatok az atomerőművekhez kapcsolódó szakmai együttműködésekre, engedélyezési és biztonsági tapasztalatcserére is kiterjednek, mivel Magyarországhoz hasonlóan Bulgária is atomerőművet épít.

A miniszter várakozása szerint

a két ország kereskedelmi forgalma 2019-ben meghaladhatja a tavalyi több mint másfél milliárd eurót, a további bővülés érdekében pedig az Eximbank 165 millió eurós hitelkeretet nyitott.

Kiemelte egyúttal, hogy a magyar vállalatok alkotják a 8. legjelentősebb befektetői csoportot Bulgáriában, a francia Societe Generale helyi leányvállalatának megvásárlásával az OTP lett a második legnagyobb bank a bolgár piacon, a Richter egyik legfontosabb készítménye pedig felkerült az ottani társadalombiztosítási támogatási listára.

Bulgária nem csupán gazdaságilag, hanem politikailag is fontos szövetséges, hiszen az elmúlt hónapokban következetesen kiállt Magyarország mellett, elutasította a globális migrációs csomagot és megvédte Európát a Balkán felől érkező bevándorlási hullámtól.

A magyar kormány ezért támogatja Bulgária felvételét a schengeni övezetbe

- tette hozzá.

Bulgária gazdasági minisztere a bizottság munkáját értékelve kiemelte a turizmust és a mezőgazdaságot érintő megbeszélések jelentőségét. Emil Karanikolov üdvözölte, hogy a két ország gazdasági kapcsolatai gyorsan fejlődnek, az áruforgalom tavalyi bővülése pedig várhatóan idén is folytatódik. Közölte: a megbeszéléseken semmilyen érdekellentét nem merült föl, a gázszállítás kiépítésének menetrendjéről pedig ezt követően is folytatódik az egyeztetés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!