Környezetbarát húsadót terveznek a németeknél
![Mutatjuk a világ legdrágább ételeit, Japán Wagyu steak](https://cdn.origo.hu/2023/12/9oZzohDSgVUP_G3FlE1ecPC2UbWUeTQiv2BZpPU2auk/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzI2ZjJjOGU4Y2Q3ZTQ1NzhhODA3MDc1MzQ4NmY3NmFj.webp)
A javaslat egyik legnagyobb hátulütője, hogy ugyan környezetvédelmi célokra hivatkozva emelnék meg a hús adóját, az ebből befolyt pénzt mégsem tudnák ezekre a célokra fordítani.
Ennek az az oka, hogy nem tudják elkülöníteni a húsadóból befolyt összegeket a többi adóbevételtől.
Az adóemelés kritikusai szerint a lakosság arra kényszerülne, hogy olcsóbb és egészségtelenebb húsokat vásároljon, ami végső soron a közegészségre is káros hatással lehet. Az organikus húsok már jelenleg is drágák Németországban,
az adóemelés pedig még több ember számára tenné elérhetetlenné ezeket a termékeket.
Felix Prinz zu Löwenstein, a német organikus ételek szövetségének (Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft) elnöke szerint az organikus és a környezetre kevésbé káros húsok adóját meg kellene hagyni a jelenlegi 7 százalékon, a gyengébb minőségű termékekét viszont 19 százalékra kellene emelni.