A kezdeményezés előzményeként júniusban az Európai Sörfőzők Szövetségének közgyűlése kisebb módosításokkal jóváhagyta az alkohol-tartalmú italok összetevőinek, energiatartalmának és tápanyag-összetételének feltüntetéséről szóló egyetértési megállapodást.
A felek ezzel önként vállalták, hogy 2022-ig megjelölik a sörök csomagolásán az italok összetevőit és energiaértékeit.
A nyilatkozat létrejötte azért fontos, mert így a fogyasztók érthető, felismerhető, összehasonlítható és pontos információkat kapnak majd minden italról.
Az átláthatóság mellett a sörgyártók példát kívánnak mutatni az alkohol-tartalmú italok más ágazatainak is. A címkézés megreformálására azért is szükség volt, mert évről évre növekszik a minőségi sörgyártás és a sörfogyasztás, ami nagyobb felelősséget ró a szektor szereplőire.
Az aláírási ceremónián számos olyan Európából, így Magyarországról is származó sört mutattak be, ami már most is eleget tesz az aláírt önkéntes címkézési kötelezettségvállalásnak.
Az európai sörgyárak is jelentős lépéseket tettek már az elmúlt években, a sörök 60 százalékánál már most is megadják a kalóriaszámot, 85 százalékuknál pedig az összetevők részletes listáját. Az egyetértési megállapodás azért is kulcsfontosságú, hogy ezek az arányok még tovább növekedhessenek.
Európában 2017-ben a teljes sörfogyasztás közel 374 millió hektoliter volt, míg a magyar piacon ebben az időszakban 6,26 millió hektoliter sör fogyott.