A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:20AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

A játékgyártók lettek a befektetők új kedvencei

videójáték, Nintendo Switch , Animal Crossing: New Horizons
Vágólapra másolva!
Egyre többen töltik az időt videojátékozással, ahogy a koronavírus-járvány miatt az emberek beszorulnak az otthonaikba. Ez pedig hatalmas lendületet ad a játékgyártó cégeknek, amire már a befektetők is lecsaptak. Úgy tűnik, a piac megtalálta az új biztonságos menedéket a jelenlegi bizonytalanság idején.
Vágólapra másolva!

Ahogy a koronavírus-járvány lecsapott a piacokra, a befektetők egyre lelkesebben kezdték vásárolni a játékgyártók részvényeit. Ezek a vállalatok ugyanis masszívan tartják magukat, miközben az egész piac hatalmas kilengéseket produkált. Miközben tehát a szórakoztatóiparban az olyan területek, mint a mozik vagy a színházak hatalmas veszteségeket szenvednek el, a játékgyártók könnyedén tartani tudják a korábbi eladásaikat.

Az Egyesült Államokban például márciusban, éves alapon, 35 százalékkal 1,6 milliárd dollárra nőttek az összesített videojáték-eladások, ráadásul az iparág minden szegmense kétszámjegyű növekedést könyvelhetett el a hónapban

– derül ki az NPD Group adataiból.

Az NPD egyébként a múlt héten közölte, az USA-ban a Nintendo új Animal Crossing játéka került az eladási listák élére márciusban. Ezzel a játék lenyomta 2019 legnépszerűbb termékét az Activision Blizzardhoz köthető Call of Duty: Modern Warfare-t.

A Nintendo lehet a játékipar egyik nagy nyertese Forrás: AFP/2017 Getty Images/Michael Kovac

A fenti adatokat figyelembe véve tehát nem meglepő, hogy nemcsak a játékosok, de a befektetők is rajonganak a játékgyártókért. Ráadásul sok szakember kiemelte, a szektor részvényei még mindig alulértékeltnek számítanak, vagyis bőven van még emelkedési potenciál az iparág szereplőiben. A MarketWatch pedig össze is gyűjtötte, melyek a befektetési alapok kedvencei manapság.

Az általános hangulatot jól mutatja Walter Price, az Allianz Technology portfólió menedzserének véleménye. Price szerint ugyanis a játékszektor ma egy igencsak alulértékelt szegmens a technológiai iparban, és a cégénél igen széles körben kedvelik a videojáték-részvényeket. Manapság ugyanis sokan figyelnek arra, hogy mi történik a tőzsdén a hatalmas technológiai szupersztárokkal, és így sokkal kisebb figyelem irányul a játékgyártókra, melyek elég erősen teljesítenek.

A Nintendo erejét hangsúlyozta Alexander Windsor-Clive, a Lindsell Train Investment Trust elemzője is. A szakember szerint ugyanis a Nintendo hosszútávon tartós szárnyalást produkálhat, köszönhetően egyfelől az iparági trendeknek, másfelől a vállalat évtizedek óta tartó népszerűségének. Windsor-Clive úgy látja,

az olyan, mélyen beágyazott cégek, mint a Nintendo komoly haszonélvezői lehetnek az iparágban mutatkozó digitális fejlődésnek, illetve innovációknak.

A szakember olyan, egyelőre még csak mérsékelten kihasznált területekben lát komolyabb potenciált, mint például a felhőalapú játék, a virtuális és kiterjesztett valóság vagy az esport.

Ezzel párhuzamosan Joe Bauernfreund, az AVI Global menedzsere úgy látja, a Sony játékszegmense ma az iparág egyik ékköve. A szakember szerint a Sony hatalmas szervezete némileg elfedi, hogy milyen értékesek, önmagukban is, a vállalat egyes alágazatai.

A befektetők új menedéket találtak magukat a videojáték-gyártóknál Forrás: Imaginechina/Chen yuyu - Imaginechina/Chen Yuyu

Vannak viszont olyan szakemberek, akik sokkal kevésbé a nagy játékipari sztárokra, hanem a kisebb szereplőkre figyelnek. Harry Nimo, a Standard Life UK Smaller Companies Trust menedzsere kiemelte, a Nagy-Britanniában jegyzett játékgyártók közül a cége a Team17-ben hisz a leginkább, elsősorban a cég alacsony kockázati struktúrája miatt. A Team17 ugyanis elsősorban alternatív játékokban utazik, alacsony költségek (egy játék kifejlesztése általában 1 millió font alatt van), illetve a külsős fejlesztők bevonása miatt.

A Team17 tehát egy viszonylag alacsony kockázatú üzleti szerkezet mellett fejleszt innovatív és sikeres játékokat

– tette hozzá Nimo. A Team17 neve egyébként a játékosok számára elsősorban a Worms miatt lehet ismert.

A fentiek mellett az elemzők két alapvető tendenciát is kiemeltek, melyekre érdemes lehet befektetői oldalról is nagyobb figyelmet fordítani. Az egyik, hogy a jelenlegi helyzetben a fizikai játékvásárlás radikálisan visszaesett (a járvány miatti boltbezárások következtében), ami viszont megnövelte a digitális vásárlás jelentőségét. Ennek pedig olyan haszonélvezői lehetnek, mint például a Microsoft. A másik ilyen terület a mobileszközök népszerűségének gyors növekedése, ami alapvetően határozhatja majd meg az iparág jövőjét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!