A frissen nyomott bankjegyek felfutásában reménykedik a brit pénznyomda

a világ valutarendszere, angol font
British Pound bank notes and coins are displayed as the pound fell in the wake of Boris Johnson’s resignation from the Cabinet, London on July 9, 2018. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az országok a jövőben sokkal gyakrabban cserélhetik le a bankjegyeiket, hogy megelőzzék a járványok terjedését, ami megtámogathatja a pénznyomdákat. Mindeközben az Egyesült Államokban épp kezd hiány kialakulni a pénzérmékből.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb kérdés a készpénz jövője, és nem pusztán a digitális fizetési megoldások terjedése, de a járványügyi védekezések miatt is. Az egyik forgatókönyv szerint ugyanis hamarosan radikálisan visszaszorul majd a készpénzhasználat a világban, de ez biztosan nem fog megvalósulni egyik napról a másikra. Addig viszont az országok az eddigieknél gyakrabban cserélhetik le a bankjegyeiket, ami támogathatja a pénznyomdák működését.

Digitális fizetés és műanyagpénzek

Ebben reménykedik a brit De La Rue is, amely a szigetországban egyebek mellett bankjegyek nyomtatásával foglalkozik.

A cég számára pedig a megnövekedett bankjegyigény igen nagy segítség lenne, mivel épp nemrég jelentették be, hogy tervezik bezárni a Gatesheadben működő nyomdát, ami 260 munkahelyet érintene

– írja a BBC. A vállalat eközben 100 millió fontot tervez bevonni a részvényesitől azzal, hogy egyre inkább átáll a műanyagból készült bankjegyekre. Utóbbi szintén a járvány terjedésének visszafogását támogathatja.

Megnőhet az igény az új bankjegyek iránt Forrás: ONLY FRANCE/JAUBERT/ ONLYWORLD.NET/Jaubert

Mindazonáltal a De La Rue nincs könnyű helyzetben. Noha a Bank of England és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is jelezte, hogy a bankjegyek és a pénzérmék önmagukban semmivel nem kockázatosabbak járványügyi szempontból, mint bármilyen más tárgyak, mégis felgyorsulhat a készpénzforgalom csökkenése a járvány hatására, a digitális fizetési megoldások javára.

Erre lehetne válasz a műanyagból készült bankjegyek elterjedése, melyek nemcsak hosszabb élettartamúak, de tisztábbak is, mint a papírból készültek.

Amerikai érmehiány

Mindeközben az Egyesült Államokban

egyre reálisabb kockázatot jelent, hogy hiány alakul ki pénzérmékből.

Olyannyira, hogy már a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve is elkezdett odafigyelni arra, hogy meggátolja a bankoknál esetlegesen kialakuló készlethiányt – írja a Reuters.

A koronavírus járvány miatt ugyanis radikálisan visszaesett a pénzérmék fizikai forgalma az Egyesült Államokban, miközben a pénzérméket kibocsátó szervezet, a U.S. Mint is visszafogta a működését, hogy védje a dolgozóit.

Egyes amerikai bankok elkezdtek kifutni a pénzérmékből Forrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Most tehát a jegybank és a kereskedelmi bankok is arra várnak, hogy az USA gazdaságának újranyitásával mennyire lendül föl a pénzérmék forgalma. A kérdés azonban egyáltalán nem marginális, még a jegybank elnöke, Jerome Powell is megemlítette a problémát a Képviselőház pénzügyi bizottságának meghallgatásán.

Tensessee kongresszusi képviselője, John Rose ugyanis jelezte, a körzetében egy bank közölte, hogy a hét végére ki fog futni a pénzérmékből.

Mindazonáltal Powell hangsúlyozta, a Fed úgy hiszi, hogy csak időszakos problémáról van szó, és nem alakul ki rendszerszintű hiány a bankrendszerben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről