A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Erősen kezdte az idei évet a Tesla, mutatói rekordokat döntenek

Tesla Shares Slide After Auto Maker Announces That It Will Remain Public GettyImageRank2 cars financial consumer electric money invent new york
NEW YORK, NY - AUGUST 27: Tesla vehicles stand outside of a Brooklyn showroom and service center on August 27, 2018 in New York City. The electric automaker saw its stock drop on Monday after its Chief Executive Elon Musk reversed his plans to make the Silicon Valley company private. Tesla shares lost 4% in early trading on Monday. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az autógyártást globálisan sújtó chiphiány ellenére a vártnál nagyobb bevételt és nyereséget ért el a Tesla az idei első negyedévben, aminek hátterében az elektromos autók rekordnagyságú kiszállítási volumene, a környezetvédelmi kreditek és az erőteljes kínai kereslet áll – tette közzé részletes beszámolójában a BBC.
Vágólapra másolva!

Elon Musk szavaival élve a chiphiány jelentős kihívást jelentett az ellátási láncban, de a problémát sikerült orvosolni: a cég ugyanis rendkívül gyorsan átállt a mikrovezérlőkre.

A hétfői tőzsdezárás után közzétett gyorsjelentés szerint

a cég az idei első három hónapban 10 milliárd 389 millió dollár bevételre tett szert, ebből a részvényesekre jutó nettó nyereség 438 millió dollár volt.

Csökkentette viszont a nyereséget egy 299 millió dolláros tétel, amely az alapító-vezérigazgató Elon Musknak járó javadalmazásának része.

Elon Musk a Tesla 3 Modell bemutatóján Forrás: AFP/Str

Az egyszeri tételek nélkül kalkulált (non-GAAP) nyereség 1 milliárd 52 millió dollárt tett ki az idei első negyedévben, ami 363 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 227 millió dollárt. A részvényarányos nyereség 23 centről 93 centre nőtt.

A New York-i tőzsdére közel 11 éve bevezetett Tesla a hetedik egymást követő negyedévről mutatott ki nyereséget.

A Tesla adó- és kamatfizetés, illetve értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) kiigazításokkal számolva 1,84 milliárd dollárra rúgott január-márciusban, ez 94 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 951 millió dollárt.

A negyedévet a Tesla 17,14 milliárd dollár likvid forrással zárta, szemben az előző negyedév végi 19,38 milliárd, illetve az egy évvel korábbi 8,08 milliárd dollárral.

A hétfői tőzsdei zárást követően közzétett eredménybeszámoló hatására a Tesla árfolyama esett az elektronikus kereskedésben. Kedden nyitás előtt hat órával 2,49 százalékos mínuszban, 719,85 dolláron állt az árfolyam.

- mondta Craig Irwin, a Roth Capital Partners magánbefektetési bank elemzője.

A szélesebb autóiparra jellemző csökkenéssel ellentétben

a Teslát nem rengette meg a koronavírus-járvány és a világgazdaság recessziója,

stabil értékesítés mellett nyereséges negyedéveket zárt, aminek köszönhetően tavaly több mint nyolcszorosára emelkedett az árfolyama.

Piaci értéke meghaladja a 700 milliárd dollárt, amivel messze a világ legértékesebb autógyártó vállalata.

A sorban következő japán Toyota, amely a Teslánál összehasonlíthatatlanul több járművet gyárt és értékesít, "csak" 250 milliárd dollárt ér.

Tesla autók Forrás: AFP/2018 Getty Images/Spencer Platt

A cég legkeresettebb terméke a Tesla 3-as közepes méretű luxus szedán modellje volt. Musk azt is megjósolta, hogy kategóriájában a Tesla Y-modellje lesz a legnépszerűbb közlekedési eszköz az elkövetkezendő években.

- büszkélkedett Musk.

A Tesla Y-modelljének Kínában volt a legjobb fogadtatása, ahol a cég tavaly kezdte meg a gyártást. Kína valószínűleg a világ legversenyképesebb piaca az elektromos járművek számára, több száz gyártó verseng a növekvő piac egy szeletéért.

A cég bevételei azonban nem csupán autók értékesítéséből származnak: A Tesla 10 százalékkal csökkentette a februárban másfél milliárd dollárért vásárolt bitcoin állományát, az ebből származó 272 millió dolláros bevétel jelentős része, 101 millió dollár tiszta haszon volt.

A cég nemrégiben lehetővé tette az ügyfelek számára, hogy bitcoinban vásárolják meg az autókat, ezáltal jelentős mennyiségű kriptovalutát tudott felhalmozni.

A Tesla bevételeit gyarapítják környezetvédelmi kreditek is:

a zéró kibocsátású autói után járó környezetvédelmi kreditek értékesítéséből 518 millió dollár bevételhez jutott az első negyedévben,

ami 46 százalékos növekedést jelent 2020 azonos negyedévéhez képest.

A Tesla rekordszámú, nagyjából félmillió autót szállított 2020-ban, 185 000 darabot a januártól márciusig tartó időszakban. Az ebből származó bevétele 75 százalékkal, 5 milliárd 132 millió dollárra nőtt. Éves összevetésben a termelés 76 százalékkal, 180 338 darabra emelkedett, míg

a kiszállított járművek száma 109 százalékkal, 184 877-re ugrott.

A Model S és a Model X típusok értékesítési átlagára 13 százalékkal csökkent az új modellek érkezése előtt.

A vállalat a jövőre nézve arra számít, hogy szállításai évente 50 százalékkal növekednek, és a meglévő kaliforniai és sanghaji létesítményeiben felgyorsíthatja a termelést, miközben Berlinben és Texasban is elindul a termelés és a kiszállítás.

A Tesla a világ legértékesebb autóipari vállalata, habár a Toyota és a Volkswagen jóval több autót értékesít, tavaly náluk ez a szám 9 millió eladás volt.

Nicholas Hyett, a Hargreaves Lansdown tőzsdeügynök részvényelemzője szerint az általában pozitív eredmények ellenére problémák merülhetnek fel.

Tény, hogy a Tesla sosem a hagyományos játékszabályok betartásáról volt híres, mégis folyamatosan nyer.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!