A Daimler jelentősen növelte nyereségét az első negyedévben

Forma-1, Mercedes W12, Mercedes logo
Mercedes-AMG F1 W12 E Performance Launch
Vágólapra másolva!
Jelentősen nőtt a Mercedes-Benz autókat is gyártó Daimler nyeresége az első negyedévben, és 10 százalékkal emelkedett bevétele is.
Vágólapra másolva!

A cég adózott eredménye 4,29 milliárd euró (1557 milliárd forint), részvényként 4,01 euró (1455 forint) lett az egy évvel korábbi 94 millió euró (34,1 milliárd forint) részvényarányosan 0,09 euró (32,6 forint) után. A Daimler kamat- és adófizetés előtti (EBIT) nyeresége 5,75 milliárd euróra (2087 milliárd forint) ugrott a tavalyi első negyedévi 617 millió euróról (223.9 milliárd forint). A járműgyártó negyedéves bevétele 10 százalékkal, 41 milliárd euróra (14 883 milliárd forint) emelkedett az egy évvel korábbi 37,2 milliárd euróról (13 503 milliárd forint), amiben komoly szerepet játszott, hogy a Mercedes-Benz autók eladása 60 százalékkal nőtt Kínában.

A Daimler pénteken feljavította idei nyereségességére vonatkozó előrejelzését, de arra figyelmezett, hogy a folyó második negyedévben is hatással lehet eladásaira a globális chiphiány.

A Mercedes járműveket is gyártó Daimlernek szerencsésen alakul az idei esztendő. Forrás: Daimler AG/Steve Etherington/Mercedes-Benz Grand Prix Ltd.

A világszinten jelentkező chiphiány számos autógyártót, így például a General Motors, a Ford Motor, vagy éppen a Daimler német versenytársát, a Volkswagen céget arra kényszertette, hogy ideiglenesen csökkentse vagy szüneteltesse a gyártást egyes gyáraiban.

A hét elején a Daimler 18 ezer 500 dolgozója számára rövidített munkanapot vezetett be és bejelentette, hogy két németországi gyárában felfüggeszti a termelést a chiphiány miatt.

Pénteken a Daimler az eddigi 8-10 százalékról 10-12 százalékra javította a Mercedes autók és furgonok idei árrésére vonatkozó várakozását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!