A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Szenzációs módszert dolgoztak ki a hamis élelmiszerek azonosítására

laboratóriumi csirke tojás illusztráció
Vágólapra másolva!
Az élelmiszer-hamisítás, például a valótlan eredetmegjelölés hatalmas károkat okoz minden évben. A botanikusok ennek megoldására fejlesztettek ki egy modellt, mely hatékonyan és alacsonyabb költségekkel képes megállapítani az adott élelmiszerek valódi eredetét.
Vágólapra másolva!

A svájci szamóca vagy az olaszországi olívaolaj például jóval drágábban értékesíthetők, mint más országok ugyanezen termékei. Ezért mind a hatóságok, mind az élelmiszeripar nagy energiát fektet a hamis eredetmegjelölések felgöngyölítésére - írja a Sciencedaily.com nyomán a Magyarmezőgazdaság.hu.

Az egyik módszer a hamis eredet felfedésére az adott termékből vett minta δ18O, azaz delta-O-18 értékének megállapítása, mely jellemzi az oxigénizotóp-arányt. Ez az eljárás eddig időigényes és drága volt.

Florian Cueni botanikus az izotópanalízisre szakosodott Agroisolab GmbH céggel karöltve dolgozott ki egy új eljárást.

Ez a modell arra szolgál, hogy szimulálja az oxigénizotóp-arányt a különböző régiókban termő növényekben, így nincs szükség az időigényes referenciaadatok beszerzésére. A modell a hőmérséklet, csapadék, páratartalom és a termesztési időszakról származó információk segítségével működik.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Cueni tesztelte és megerősítette a modell működését egy egyedi δ18O referencia adatbázis segítségével, melynek adatai 11 év alatt Európa különböző pontjain termesztett szamócákból származott.

– mondta Ansgar Kahmen professzor, aki a kutatási projektet vezette. Ezzel lehetővé válik a hagyományos izotóp analízis egyszerűsítése és felgyorsítása, mivel pontosan képesek szimulálni a régiót, ahonnan az adott mezőgazdasági termék származik.

A bázeli botanikusok által kidolgozott modell érdekes lehet még a lefoglalt drogok származási helyének feltárásánál, élelmiszerbiztonsági hatóságoknak, valamint olyan magán törvényszéki szakértői intézeteknek is, melyek élelmiszereket ellenőriznek vagy tanúként vesznek részt jogi perekben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!