Egy világhírű rapper különleges alkotását bocsátották aukcióra

Snoop dog Rapper Snoop Dog unveils his star on Hollywood Walk of Fame Horizontal
Rapper Snoop Dogg attends the ceremony honoring him with a Star on Hollywood Walk of Fame, November 19, 2018 in Hollywood, California. (Photo by VALERIE MACON / AFP)
Vágólapra másolva!
Az NFT-k vagy magyarul nem-helyettesíthető tokenek piaca 2020-ban lendült fel igazán, és érte el a 338 millió dolláros (108 milliárd forint) értéket. Az amerikai rapper, Snoop Dogg maga is nagy NFT gyűjtő. Idén októberben 8,5 millió dollárért (körülbelül 2,7 milliárd forintért) vásárolta meg a Fidenza 938-as, God Mode nevű digitális műalkotását, amely ezzel az iparág történetének legdrágább NFT-je lett.
Vágólapra másolva!

A blokklánc alapú decentralizált rendszerek, amik közül a legismertebb alkalmazott rendszerként a bitcoin-kriptovaluta, az élet több területén is fontos változást hoztak. Tavaly óta, a koronavírus-járvány miatt sok galéria és múzeum zárta be a kapuit hosszabb-rövidebb időre, a kortárs alkotók pedig emiatt új, és közvetlen utakat kerestek a rajongókhoz. A művészet és kriptovaluták találkozása pedig új dimenziókat nyitott, és úgy tűnik, hogy

a pénzvilág után most már a művészeti életet is alaposan a feje tetejére állíthatja az NFT-k terjedése.

A nem-helyettesíthető tokenek egyediek, tulajdonképpen egy virtuális okiratként működnek, és egy digitális eszköz/alkotás tulajdonjogát testesítik meg. Egy digitális főkönyvbe töltődnek fel, ahol a legfontosabb információkat tárolják róluk: a létrehozás dátumát, mikor adták el, mennyiért és kinek.

Snoop Dogg első NFT-s együttműködését Coldie digitális multimédiás előadóval, a „Decentralized Dogg"-ot a hét elején tették fel a SuperRare digitális NFT piactérre, amely az exkluzívabb darabokért fizetni hajlandó vásárlókat szolgálja ki. Az aukció december 4-én zárul, és a jelenlegi legmagasabb licit 771 000 dollár (246 millió forint).

A portré úgy készült, hogy a rapper élete során készült 10 különböző arcképből állítottak össze egy animációt. Az énekes pedig kizárólag ehhez a műalkotáshoz rögzített egy új hanganyagot is, amelyen az NFT-ről rappel.

Snoop Dogg a közelmúltban egy, az NFT-vel kapcsolatos interjújában elmondta:

Az év elején a 49 éves hip-hop legenda a Twitteren árulta el, hogy ő is egy "NFT bálna", méghozzá Cozmo di Medici álnéven, és pénztárcájában több millió dollár értékű NFT tárgy hever.

Snoop Dogg maga is nagy NFT gyűjtő Forrás: Getty Images via AFP/2017 Getty Images/Tommaso Boddi

A műalkotást december 3-án az Nft Now és a Christie's „The Gateway" szakkiállításon is bemutatják, a Miami Art Week keretében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!