A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:20AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Kína az egész világot meglepheti 2022-ben

Xinhua Headlines: China targets GDP growth of over 6 pct in 2021, revs up modernization drive cn Horizontal
Kevéssel maradtak el az adatok a várakozásoktól
Vágólapra másolva!
A kínai gazdaság növekedése idén újra lendületet vehet, miután az elmúlt időszakban némi lassulást mutatott a világ második legnagyobb gazdasága – mondják a Morgan Stanley elemzői. Az amerikai befektetési bank szerint négy fő oka van annak, hogy a kínai növekedés idén felülmúlhatja a várakozásokat.
Vágólapra másolva!

A kínai gazdaságban több olyan tényező is érezhető volt az elmúlt hónapokban, amely visszafogta a gazdasági növekedést. A jegybank szigorított a monetáris politikán, miközben egy agresszív adósságleépítés ment végbe a gazdaságban. Ez utóbbi elsősorban az ingatlanpiaci vállalatok súlyos, és igen kockázatos, adósságterhei miatt valósult meg - elsősorban az Evergrande nevű mamut említhető itt, de nem kizárólag ez az ingatlanfejlesztő csoport került nehéz helyzetbe.

Az utóbbi lépésnek köszönhetően Kína 10 százalékponttal csökkentette a GDP-arányos adósságát 2021-ben, amilyen ütemre a 2003-2007 közti időszak óta nem volt példa

– írja a CNBC a Morgan Stanley amerikai befektetési bank elemzése alapján.

A vártnál erősebb lehet a kínai gazdasági növekedés 2022-ben Forrás: AFP/Imaginechina/Liang Zhen

A banknál hozzátették azonban, hogy a szigorítás talán túlságosan is agresszív volt, különösen, hogy közben a hazai fogyasztás nem tudta kellően támogatni a gazdasági növekedést – elsősorban a koronavírus-járvány hatásai miatt. A szakértők kiemelték, ennek ellenére az elemzői konszenzus pozitív a kínai növekedésre vonatkozóan 2022-re.

Sőt, a Morgan Stanley optimistább az idei kínai növekedési kilátásokkal kapcsolatban, mint az elemzők többsége.

A konszenzus szerint nagyjából 5 százalékos lehet az idei kínai GDP-növekedés, de a Morgan Stanley szerint a bővülés üteme ennél erősebb lehet, elérheti akár az 5,5 százalékot is.

A bank négy okot jelölt meg, amely alapján Kína meglepheti a világot az idei növekedésével.

Szünetelő szigorítás

A kínai politikai vezetés már lassított az adósságleépítési törekvésekkel, és a költségvetés, illetve a monetáris politika területén egyaránt némi lazítás volt érzékelhető 2021 utolsó heteiben.

Csökkentek például a bankok tartalékkövetelményei, amivel a döntéshozók likviditást szabadítottak föl, vagyis élénkülhet a hitelezés.

Ez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy a vártnál erősebb legyen a gazdasági aktivitás.

Ingatlanpiaci megkönnyebbülések

Miután a tavalyi év második felében súlyos adósságkockázatok jelentek meg a kínai ingatlanszektorban, Peking úgy döntött, hogy szigorítja a vállalatok hitelfelvételi lehetőségeit.

Noha a döntés jelentős lassulást hozott az ingatlanfejlesztési és eladási aktivitásban, a Morgan Stanley szerint a döntéshozói beavatkozások, valamint az adósságállományok átszervezése együttesen enyhíthetik a nyomást az olyan szereplőkön, mint például a világ leginkább eladósodott ingatlanfejlesztőjének számító Evergrande. Az optimista forgatókönyv alapján pedig idén stabilizálódhat a kínai ingatlanpiac helyzete, megtámogatva a gazdasági növekedést.

Fenntartható energiacélok

Ahogy Kína lendületesen elkezdte visszafogni a szén-dioxid-kibocsátását,

folyamatos energiaellátási nehézségek alakultak ki 2021-ben, az ipari termelésre komolyan támaszkodó országban.

Az amerikai elemzők szerint a Peking által meghatározott célok „túl agresszívek" voltak, visszafogva a GDP-növekedését.

Az energiapiaci átállás is kevésbé foghatja vissza a kínai növekedést ebben az évben Forrás: Imaginechina via AFP/Song Weixing/Song Weixing

Ahogy azonban felütötte a fejét az energiahiány (különösen a szénipar területén), a kormány gyorsan és hatékonyan tudott lépni – teszik hozzá a bank elemzői. Szerintük az idei évben viszont már enyhülhet a nyomás a kínai energiaszektoron, ami csökkentheti a gazdasági növekedést visszahúzó erőket is.

Tartósan erős export

A bank végül hangsúlyozza, hogy Kína úgynevezett „zéró Covid" járványkezelésével

megelőzte, hogy a feldolgozóiparban jelentős fennakadások alakuljanak ki.

Ennek köszönhetően a kínai export még növelni is tudta a globális részesedését az elmúlt időszakban.

Tartósan erős maradhat a kínai export Forrás: Imaginechina/Yu fangping - Imaginechina/Yu Fangping

Ahogy pedig a világgazdaság egyre inkább talpra áll, várhatóan tovább erősödik a kínai külkereskedelem – teszik hozzá az elemzők.

Mindazonáltal Kína részesedése a globális exportból némileg zsugorodhat, ha az ellátási láncok világszerte helyreállnak.

Az erős 2022-es kínai export azonban még így is támogathatja a gazdasági növekedést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!