A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ők azok a milliárdosok, akik csak idős korukban gazdagodtak meg

Horizontal (FILES) This file photo taken on September 8, 2017 shows Jack Ma, chairman of Alibaba group, dancing to a medley of Michael Jackson songs during the Alibaba Annual Party at the Huanglong sports center in Hangzhou in China's eastern Zhejiang pro
Jack Ma
Vágólapra másolva!
A sajtó általában azokra figyel, akik az életük korai szakaszában értek el nagy sikereket, és gazdagodtak meg. Mellettük azonban szép számmal akadnak olyan vagyonos magánszemélyek is, akik csak idősebb korukban futottak be. Bemutatjuk azokat a milliárdosokat, akik csak a 30-as éveik után , illetve életük még későbbi szakaszában gazdagodtak meg.
Vágólapra másolva!

Vannak olyan sztárok az üzleti életben, akik már a 20-as éveikben befutottak, és látványos vagyonra tettek szert. Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, vagy Evan Spiegel, a Snapchat társalapítója 23, illetve 25 éves korukra lettek milliárdosok - dollárban.

Mellettük azonban szép számmal akadnak olyan milliárdosok is, akik viszonylag későn, 35 éves koruk után érték el az első igazán nagy sikereiket.

A Visual Capitalist 45 olyan magánszemélyt számolt össze, akik az elérhető adatok alapján csak 35 éves koruk után váltak milliárdossá.

A listán szereplők átlagosan 41 évesek voltak, amikor elérték az első nagy üzleti áttörést, az átlagos nettó vagyonuk pedig 10 milliárd dollár.

Az összesítés legidősebb szereplője az örmény származású argentin üzletember, Eduardo Eurnekian. A Corpocácion América vezetője ugyanis 56 éves korában lett milliárdos. Nettó vagyona 1,3 milliárd dollár.

Jack Ma, az Alibaba alapítója is csak 30 éves kora után futott be Forrás: AFP/Imaginechina/Ni Yanqiang

Van azonban a listán három olyan szereplő, aki a nagyközönség előtt is ismert. Az egyik ilyen személy, Jack Ma, az Alibaba társalapítója, aki Kína egyik leggazdagabb embere. Jack Ma karrierjének kezdete azért is érdekes, mert az Egyesült Államokban fedezte fel az internetben rejlő lehetőséget, majd idővel összekötötte a kínai cégeket amerikai programozókkal. Végül pedig létrehozta az Alibaba nevű e-kereskedelmi óriást, mégpedig anélkül, hogy akár egyetlen sor kódot is írt volna.

Jack Ma 35 évesen érte el az üzleti áttörést, és a jelenlegi becsült nettó vagyona 48,4 milliárd dollár.

A másik jól ismert szereplő a listán Amancio Ortega, az Inditex nevű vállalat egykori vezetője, melyhez olyan márkák tartoznak, mint például a Zara. A spanyol üzletember 39 éves korában érte el a nagy áttörést, a nettó vagyona pedig mára 77 milliárd dollár. Ezzel ő Európa harmadik leggazdagabb embere.
Ortega sikere akkor kezdődött, amikor 1975-ben megnyílt az első Zara üzlet, amely azóta is sikeres vállalkozásnak számít.

Amancio Ortega majdnem 40 éves volt, amikor elérte az első nagy üzleti sikerét Forrás: AFP/Miguel Riopa

Végül érdemes még megemlíteni az osztrák Dietrich Mateschitz nevét, aki az Unilever marketingeseként kezdte a pályafutását, majd a Blendax nevű kozmetikai cégnél dolgozott. Számára az áttörés 40 éves korában jött, amikor

egy thaiföldi üzleti útján felfedezte, hogy egy helyi energiaital, a Krating Daeng segített enyhíteni az utazásból és időeltolódásból adódó kimerültségét.

Később Mateschitz, és a Krating Daeng megalkotója, Chaelo Yoovidhya egyenként 500.000 dollárt fordítottak arra, hogy saját energiaitalt készítsenek, melyet aztán világszerte exportálhatnak. Így születetett meg a Red Bull.

Dietrich Mateschitz, a Red Bull megálmodója 40 évesen vágott bele az üzletbe Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Az osztrák üzletember nettó vagyona ma 29,6 milliárd dollár, amivel a világ 60 leggazdagabb embere között foglal helyet.

Miközben tehát gyakran hallunk a fiatal milliárdosokról, sokan csak bőven a 30-as éveik után futottak be és gazdagodtak meg.

Ez viszont a statisztikák szerint nem kivétel, hanem valójában ez a gyakoribb eset.

A Census Bureau adatai szerint ugyanis egy 35 éves háromszor nagyobb valószínűséggel alapít sikeres startupot, mint egy 22 éves. Vagyis bőven van még remény 30 fölött is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!