Az Evergrande-val együtt bukhat el a kínai mesterséges üdülősziget is

Hainan, kína, Ocean Flower Island, sziget, Evergrande, épület, épületek
After 8 years construction, Ocean Flower Island, the artificial archipelago off the north coast of Danzhou in Hainan is to open as scheduled. Ocean Flower Island, or Sea Flower Island, is an under-construction, artificial archipelago located off the north coast of Danzhou, Hainan, China, west of the Yangpu Peninsula. The project, being built by the Evergrande Group, will consist of three independent islets with a total area of 381 hectares (940 acres). The project has received an investment of 160 billion RMB (US$24 billion) and is scheduled for completion in 2020. (Photo by Stringer / Imaginechina via AFP)
Vágólapra másolva!
Az Evergrande Group érdekeltségébe tartozik a dubaji mintára megépített Ocean Flower Island is, amelyet eredetileg a világ legnagyobb mesterséges üdülőszigetének álmodtak meg. A kezdetben rendkívül népszerű, közel 13 milliárd dolláros (4 ezer 168 milliárd forint) projekt azonban az építkezés során egye több nehézséggel szembesül. A legutóbbi határozat alapján, a környezetvédelmi és építési szabálysértések miatt a beruházónak 39 tornyot kell lebontania.
Vágólapra másolva!

Az Origo is beszámolt róla, hogy a kínai ingatlanválság a becslések szerint csak tavaly több mint 1 ezer milliárd dollárt (320 ezer 620 milliárd forint) söpört ki az ágazatból, és számos ingatlanfejlesztő céget hozott nehéz pénzügyi helyzetbe. Közülük a legnagyobb, az Evergrande egyenesen csődközeli helyzetbe került.

A 2000 hektáros, virág alakú sziget egy részének lebontása pedig még tovább növeli a kínai óriás gondjait, amelyet jelenleg is több mint 300 milliárd dolláros (96 ezer 150 milliárd forint) adósság sújt, miközben az eladások fellendítéséért, valamint a hitelezők és beszállítók kifizetéséért is küzd.

Az Ocean Flower Island (vagy kínaiul Haihua-sziget) Kína legdélebbi Hainan tartományában épül, és a tervek alapján temérdek ötcsillagos szállodát, Michelin-csillagos éttermet, bevásárlóközpontot helyeznének el rajta a vidámparkok, múzeumok, fürdők és lakótornyok mellett. Az ígéretes projekt kapcsán a környezetvédelmi szakértők azonban komoly problémára bukkantak, ugyanis a kivitelezők az Ocean Flower építése során maradandó és nagyszabású károkat okoztak az élővilágban.

Az Evergrande Group projektje három független szigetecskéből áll majd Forrás: Imaginechina via AFP/Stringer/Stringer

A gyanú alapján a hatóságok vizsgálatot indítottak, amely során súlyos csalásokat fedeztek fel a beruházás engedélyeztetési dokumentációjában,

az illegális engedélyeztetés alapján megvalósuló építkezés pedig súlyos károkat okozott a korallzátonyokban és a helyi osztrigapopulációban.

A tervezési törvénysértés miatt a korrupt politikust, aki eredetileg jóváhagyta a környezetkárosító projektet börtönbüntetésre ítélték, az Evergrande pedig 10 napot kapott 39 épületének visszabontására.

A három részből álló mesterséges szigetcsoport épületei közül az Evergrande közleménye szerint a bontás „csak" a 2-es számú sziget tornyainak egy részét érinti, a többi földnyelvet nem, azonban az ítélet így is sokmilliárd dolláros további veszteséget okoz a csődközelben lévő ingatlanfejlesztő vállalatnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről