Olyan Duna-híd épül Magyarországon, amilyen korábban még soha

Magyarország első kerékpáros Duna-hídja, kerékpáros híd, kerékpár, biciklis híd, bicajos híd, bicikli, híd, Duna-híd, közlekedés
Vágólapra másolva!
Előrehaladott fázisba jutott az EuroVelo 6 kerékpárút Szentendrei-szigetre tervezett szakaszának a szentendrei Duna-ág felett átívelő kapcsolatát megteremtő Dunabogdány és Kisoroszi közötti kerékpáros Duna-ág-híd tervezése: a projekt megkapta az építési engedélyt. Egy önmagába horgonyzott függőhidat álmodott meg a tervező.
Vágólapra másolva!

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 2021 májusában a Speciálterv Építőmérnöki Kft.-t bízta meg a Duna-ág-híd és a kapcsolódó úthálózat teljes körű tervezési munkáival - írja a Magyar Építők.

A korábbi tanulmánytervek több helyszínen vizsgálták a legkisebb környezeti zavarással járó hídszerkezet és keresztezés lehetőségét. Az érintett településekkel, valamint a környezetvédelmi és vízügyi szakemberekkel történő egyeztetések eredményeként

a kisoroszi oldalon a Hajós utca nyomvonalán haladó, míg a dunabogdányi oldalon a vízmű területének felhasználásával kialakított hídfőbe csatlakozó nyomvonalat választották ki.

Az út a nyugati oldalon a Duna-parton halad, látványos szakaszát képezve az - Atlanti-óceán francia partjait a Fekete-tenger romániai részével összekötő - EuroVelo 6 kerékpáros útnak.

Magyarország első kerékpáros Duna-hídjának látványterve Forrás: Speciálterv Építőmérnöki Kft. / Speciálterv Kft.

A hídszerkezet tervezésénél a tájba illeszkedés, a transzparencia és a könnyedség volt az elvárás a gazdasági szempontokon kívül. A Speciálterv mérnökei végül egy önmagába horgonyzott függőhidat javasoltak, illeszkedve a helyszín kihívásaihoz.

Ez a hídszerkezet egy ritka csoport tagja a függőhidakon belül. A klasszikus függőhíd főkábelei egy - a híd mögött található lehorgonyzó - tömbbe vannak bekötve. Ilyen szerkezet az Erzsébet híd, vagy a márciusban átadott, világrekordernek számító, törökországi 1915 Çanakkale híd.

Ezzel szemben az önmagába horgonyzott függőhíd esetében a főkábel a hídpályát alkotó főtartóba van bekötve. A híd látszólag azonos megjelenésű a klasszikus függőhíddal, azonban a kialakításnak számos előnye van. A legfontosabb, hogy elkerülhető a lehorgonyzó tömb, mely a híd alépítményeinek mennyiségeit, és így a költségeit is jelentősen csökkenti.

A tervezők egy önmagába horgonyzott függőhidat álmodtak meg Forrás: Speciálterv Építőmérnöki Kft. / Speciálterv Kft.

A híd fő részei:

  • a vasbeton hídfők és mederpillérek,
  • az acélszerkezetű pilonok,
  • az acél merevítőtartó,
  • illetve a merevítőtartó és a piloncsúcsok között futó vezérkábelek,
  • valamint az 5 méteres kiosztású függesztőkábelek.

Funkcionális extraként a pilonok környezetében kialakított pihenőpontok építése jelenti a kerékpáros turisták által használható többletet. A hídon elhelyezett pihenőhely lehetőséget teremt a természet és a hídszerkezet megcsodálására, divatos szóval „selfie-pont"-ként használható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről