A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary

Beszakadtak az amerikai fegyvereladások

Supreme Court Rules Gun Purchasers Must Report If Buying Guns For Other People GettyImageRank2 Handgun USA Illinois Customer Tinley Park Freddie Bear Sports Horizontal JUSTICE STORE CRIME LAW
TINLEY PARK, IL - JUNE 16: A customer shops for a handgun at Freddie Bear Sports on June 16, 2014 in Tinley Park, Illinois. In a 5-4 decision the Supreme Court ruled that it is a crime for one person to buy a gun for another while lying to the dealer about who the gun is for. The law had been challenged by retired police officer Bruce Abramski who was charged with making a "straw purchase" after buying a gun for his uncle, a lawful gun owner, in order to get a police discount at the dealer. When asked on the paperwork if the gun was for him he checked yes. Scott Olson/Getty Images/AFP (Photo by SCOTT OLSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány kezdetétől 2021-ig látványos növekedést mutattak az amerikai fegyvereladások, és többször új rekord is született. Idén azonban a trend megfordult, és elkezdett visszaesni a fegyverek iránti kereslet.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években többször is megdőltek a fegyvereladási rekordok az Egyesült Államokban. 2019-ben több mint 28,36 millió lőfegyvert értékesítettek, míg 2020-ban 39,65 millió darabot – derül ki az FBI hivatalos adataiból.

Az idei évben azonban a trend megfordult, és nemcsak éves, de havi összevetésben is folyamatos a fegyverkereslet csökkenése

– írja a 24/7 Wall St. Júniusban például 2,57 millió darab fegyvert adtak el az országban, szemben a tavaly júniusi 3,05 millióval. Ráadásul 2022-ben eddig minden egyes hónapban csökkenést mértek.

Hogy pontosan miért zsugorodnak ilyen lendületesen az eladások, az nem teljesen világos. Az viszont sokkal könnyebben magyarázható, hogy az elmúlt években mi indokolta az emelkedést.

Idén folyamatosan csökkennek az amerikai fegyvereladások Forrás: 2020 Anadolu Agency/Tayfun Coskun

Miközben az elmúlt évtizedekben folyamatos keresletnövekedést mutatott az amerikai fegyverpiac, az általános trendek szerint vannak olyan időszakok, amikor különösen élénk a kereslet. Ilyenek a választási évek, illetve a nagy nyilvánosságot kapott erőszakos bűnelkövetések utáni hónapok.

Az elemzések szerint az elmúlt években a koronavírus-járvány, az országos tüntetések, a 2020-as választási év, valamint az általános társadalmi bizonytalanságok fűthették az értékesítéseket.

Az látszott továbbá, hogy a növekedési időszakban megugrott az első fegyvervásárlók száma. Az első fegyverüket vásárlók országszerte nagyjából 20 százalékát tették ki az összes vevőnek.
Így is elmondható azonban, hogy elképesztően sok lőfegyvert tárol otthon az amerikai lakosság.

A Bloomberg becslései alapján összesen 393 millió darab lőfegyver lehet az amerikaiaknál.

Vagyis egynél több fegyver jut minden egyes amerikai állampolgárra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!