A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Egy indiai szénbáró lett a világ harmadik leggazdagabb embere

Gautam Adani, indiai üzletember
Adani Group Chairman, Gautam Adani smiles after addressing the media in Ahmedabad on July 21, 2009. Adani spoke about "Adani Power Limited IPO" which opens on July 28. AFP PHOTO/ Sam PANTHAKY (Photo by SAM PANTHAKY / AFP)
Vágólapra másolva!
Néhány évvel ezelőtt Indián kívül még csak kevesen ismerték Gautam Adani nevét. Az üzletember hatalmas cégbirodalma azonban lendületesen terjeszkedik, és ma már ő a világ harmadik leggazdagabb embere.
Vágólapra másolva!

Augusztus végén először fordult elő, hogy egy ázsiai személy bekerült a Bloomberg milliárdosokat tömörítő listájának első három helyezettje közé.

Gautam Adani nettó vagyona ugyanis augusztus 30-án 137,4 milliárd dollár volt, amivel megelőzte a francia Bernard Arnault-t. Már csak Jeff Bezos és Elon Musk áll előtte

– írja a Mining.com.

Adani a karrierje kezdetén a gyémántkereskedelemben próbált szerencsét, majd a szén felé fordult. A 60 éves indiai üzletember az elmúlt néhány évet azzal töltötte, hogy bővítse a széntől a kikötőkig terjedő konglomerátumát.

Ma már olyan területeken is jelen van, mint a cementgyártás vagy a média, de a cégcsoportjához tartozik India legnagyobb magánkézben lévő kikötő- és repülőtér-üzemeltetője is.

Noha Adani cégbirodalma és vagyona hatalmas lendülettel bővül, számos elemző erősen bírálta az üzletkötési gyakorlatait. Adani ugyanis a növekedést főként hitelfelvételből finanszírozza, ami felveti a túlzott eladósodás kockázatát.

Gautam Adani ma már a világ harmadik leggazdagabb embere Forrás: AFP/Sam Panthaky

Ma már egyes törvényhozók is felfigyeltek arra, hogy az Adani-csoport vállalatai mögött alig átláthatók a részvényesi struktúrák. Ennek ellenére a cégbirodalom részvényei szárnyaltak.

Némelyikük 2020 óta több mint 1000 százalékkal emelkedett, a piaci értékeltségek pedig elérték a profit 750-szeresét.

Az elmúlt időszakban jelentősen fűtötte a csoport bővülését, hogy beszálltak a zöld energiába és az ahhoz köthető infrastruktúrába. Ezzel olyan befektetőket szereztek, mint a TotalEnergies, és már versenyezni tudnak az amerikai óriásokkal is. Az elmúlt hónapokban a szén árának emelkedése pedig tovább támogatta Adani birodalmának erősödését.

Ennek eredményeként Adani idén eddig 60,9 milliárd dollárral gyarapította a vagyonát, amivel messze maga mögött hagyta világ leggazdagabb milliárdosait.

Februárban az összvagyonával meg is előzte a honfitársát, Mukesh Ambanit, és ezzel ő lett a leggazdagabb ázsiai magánszemély. Áprilisban aztán átlépte a 100 milliárd dolláros vagyoni küszöböt, majd a múlt hónapban maga mögé szorította Bill Gates-t is. Utóbbi oka részben az, hogy Gates egyre nagyobb részt fordít a vagyonából jótékonykodásra.

Mindeközben Adani is egyre többet jótékonykodik. Júniusban például ígéretet tett arra, hogy a 60. születésnapja alkalmából 7,7 milliárd dollárt adományoz különböző társadalmi célokra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!