Mutatjuk, hogy milyen fejlesztés várható a híres magyar cukorgyár területén

Szakképző intézményként újulhat meg a Szerencsi Cukorgyár műemléki irodaépülete
Szerencsi Cukorgyár irodaépülete
Vágólapra másolva!
A szerencsi önkormányzat kiírta az egykori cukorgyár területén lévő központi irodaépület megújításáról szóló közbeszerzési eljárást. A kivitelezés elsősorban állagmegóvásra, és felújításra irányul. Az egykori cukorgyár területén emellett komplex fejlesztést terveznek.
Vágólapra másolva!

Az ipari műemléki területen álló, de önmagában is műemléki védettséget élvező irodaépület pincéje 326 négyzetméter, a földszint 612 négyzetméter, míg az 1. emelet 669 négyzetméter területű. A kivitelezés elsősorban állagmegóvásra, és felújításra irányul - írja a Magyar Építők.

Az állagmegóvás elsődleges feladata a tető rendbetétele. Jelenleg a fedés több helyen hiányos, és a bádogozás is felújításra szorul.

A Szerencsi Cukorgyár felújítás előtt álló központi irodaépülete Forrás: Magyar Építők/közbeszerzési dokumentáció

Az irodaház magját 1889-ben építették eklektikus stílusban. Az ipartelep 1923-24-es nagyrekonstrukciója során az oldalszárnyakra emeletet építettek, illetve észak felé létrehozták a melléklépcsőházat tartalmazó, az épület szimmetriájából kilépő keskenyebb részt. Ekkor alakították ki a ma is látható, a koramodern és a későeklektika jegyeit magán viselő homlokzatot, illetve az egységes megjelenésű belső teret.

A tervek szerint a felújított épületet az édességgyártáshoz kapcsolódó szakképzés szolgálatába kívánják állítani.

A város önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében még 2016-ban nyert el közel 900 millió forintot az egykori cukorgyár helyén iparterület fejlesztésére. A területen cukrászdát és látványmanufaktúrát is kialakítanak, mely a tervek szerint 2023 nyarán készül el parkolóval, elektromos autótöltő állomásokkal, valamint a személygépkocsiból történő kiszolgálást biztosító (a gyorséttermeknél már ismert) drive-val.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről