Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Újabb Boeing-géppel van gond, vissza kellett fordulnia

Vágólapra másolva!
Egy egyelőre meg nem nevezett műszaki probléma miatt felszállás után nem sokkal visszafordult Amszterdamba egy Rio de Janeiróba tartó Boeing 777-es repülőgép.
Vágólapra másolva!

A brazíliai Rio de Janeiróba indult, de felszállást követően nem sokkal vissza kellett fordulnia az amszterdami Schipol repülőtérre egy Boeing 777 típusú repülőgépnek. Az utat egy egyelőre meg nem nevezett műszaki probléma miatt kellett megszakítania.

A DW információi szerint a repülőgép a holland légitársaság KLM 705-ös számú járatát teljesítette volna. A holland légi irányítás szóvivője szerint a Boeing 777-es Belgium fölött repült, amikor kb. 40 perccel a felszállása után engedélyt kért a visszafordulásra és a leszállásra. A repülőgép ezt követően bizonságosan földet ért. 

A KLM légitársaság közlése szerint sem az utasok, sem a személyzet nem voltak veszélyben, de a műszaki problémát a cég sem határozta meg közelebbről. 

Az utasok Rio de Janeiróba való szállításáról a KLM még vasárnap gondoskodik egy másik repülőgéppel.

Boeing 777 KLM
A KLM egyik Boeing 777-es típusú gépe nyitott futóművekkel (illusztráció)
Fotó: Shutterstock/Nieuwland Photography

A Boeing repülőgépeinél felmerült gondokra különösen nagy figyelem irányul azóta, hogy idén januárban az egyik MAX típusú gépnek repülés közben kiszakadt az oldalpanelja. Azóta kiderült: az egykor mintaadónak tekintett vállalat súlyos, a gyártás minőségét érintő problémákkal küzd, melyek hatással lehetnek a repülésbiztonságra.

Január után is több incidenst jegyeztek fel Boeing-gépekkel összefüggésben, bár ezek nem feltétlen műszaki meghibásodásra vezethetők vissza. Márciusban mintegy 50 ember sérült meg, amikor egy 787-es gép hirtelen, zuhanásszerűen veszített magasságából. Májusban pedig egy Szingapúrba tartó Boeing 777-300ER típusú gép extrém turbulenciába került, 211 utassal a fedélzeten. Többen az utasok közül súlyos sérüléseket szenvedtek, egy utas pedig meghalt az incidens következtében.

A 787-es család gépeivel kapcsolatban érdekes fejleményt jelent, hogy áprilisban a Boeing egyik volt munkatársa az amerikai kongresszusi meghallgatásán súlyos vádakat fogalmazott meg a Boeinggel szemben, pontosabban fenntartotta a korábban tett állításait. Sam Salehpour azt állította, hogy azok közé tartozik, akik határozottan jelezték a gyártással és a minőségellenőrzéssel kapcsolatos, repülésbiztonságot érintő kifogásaikat felsővezetői irányába, de jelzéseiket figyelmen kívül hagyták vagy jelentéktelennek állították be. A vállalat egykori vezető mérnöke szerint azonnal le kellene állítani a Dreamliner 787 típusú gépek gyártását, mert azok olyan súlyos gyártási hibákkal készülnek, hogy "széteshetnek a levegőben".

A Boeing a férfi állításait a Dreamliner 787-es gépekkel kapcsolatban "képtelenségnek" minősítette.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről