Ismét csökkennek az üzemanyagárak Magyarországon

Vágólapra másolva!
Zsinórban már harmadszor esik az üzemanyagok nagykereskedelmi ára keddtől.
Vágólapra másolva!

Immáron tartósnak mondható az üzemanyagár-csökkenés Magyarországon – derült ki a Holtankoljak friss adatközléséből.

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis keddtől a benzin nagykereskedelmi ára 2 forinttal, a gázolajé 3 forinttal csökken. 

Csakhogy ebből még nem lehet megmondani, mennyibe fog kerülni ténylegesen az üzemanyag holnaptól a benzinkutakon. Az elmúlt időszakban ugyanis komoly eltéréseket lehetett tapasztalni az üzemanyagok árazásában. Mégpedig azért, mert a kutakon megjelenő árváltozások eltérnek a nagykereskedelmi árváltozásoktól.

Jelenleg az átlagár a benzinnél 616, a dízelnél 623 forint literenként. Ha a friss nagykereskedelmi árváltozás lecsapódik a töltőállomásokon, akkor

  • a benzin átlagára 614,
  • a dízelé 620 forintra mérséklődik.

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a jellemző kiskereskedelmi ár a töltőállomásokon eltérhet. 

Legutóbb pénteken általános, előtte szerdán részleges áresés történt, múlt hétfőn pedig megállt a drágulás. Most tehát újabb általános üzemanyagár-csökkentést hirdettek meg nagykereskedelmi szinten. Hosszú negatív sorozat szakadt meg, ezt megelőzően ugyanis sorozatban tízszer történt üzemanyagár-emelés Magyarországon.

tankolás
Tovább csökkennek az üzemanyagárak 
Fotó: Origo

Így június 14. és július 4. között a benzin nagykereskedelmi ára 26, a dízelé 39 forinttal nőtt. Ami azért is különösen fájó, mert nagyjából két hónapon keresztül éppen ellentétes folyamat zajlott - írta meg a Világgazdaság. Április közepétől – részben a kormányzat fellépésének betudhatóan – masszív árcsökkentés indult meg a hazai kutakon. Április 17-én arról számoltunk be, hogy a 95-ös benzin átlagára 650 forint literenként, a gázolajé pedig 647 forint.

Ahogy a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye alapján az Origo a napokban megírta, 

érvényesül a kormány elvárása, azaz a magyar családok nem fizetnek többet a benzinért vagy a gázolajért, mint a környező országok lakosai. 

A kormány az elmúlt időszakban többször és határozottan rögzítette elvárását, miszerint a magyar családok ne fizessenek többet a kutakon, mint a szomszédos országok lakosai, mert ez igazságtalan helyzetet eredményez. Mindemellett a kormány megfontolja az üzemanyagkereskedők azon javaslatát, hogy heti helyett havi összevetések készüljenek az üzemanyagárakról, mellyel a szomszédos országok sajátosságaiból adódó eltérések kiküszöbölhetők. Ezért a kormány figyelemmel kíséri a Központi Statisztikai Hivatal által kidolgozásra kerülő módszertant.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről