Középiskolásokat végeztek ki Észak-Koreában, mert dél-koreai videókat néztek

Vágólapra másolva!
Sajtóértesülések szerint Észak-Koreában 30 középiskolást kivégeztek, mert dél-koreai videókat néztek. A büntetést állítólag azután szabták ki, hogy a gyerekeket rajtakapták, hogy dél-koreai filmeket néznek.
Vágólapra másolva!

Észak-Koreában tragédiába torkollhat, ha valaki dél-koreai műsorokat néz. A dél-koreai Chosun TV és a Korea JoongAng Daily jelentése szerint 

a múlt héten mintegy 30 középiskolást lőttek agyon nyilvánosan, mert dél-koreai videókat néztek.

A Business Insider idézi azokat az értesüléseket, amelyek szerint ezeket a műsorokat pendrive-okon tárolták, amelyeket észak-koreai disszidensek csempésztek át a határon.

A Korea JoongAng Daily szerint a dél-koreai egyesülési minisztérium egy meg nem nevezett tisztviselője azt mondta újságíróknak, hogy "széles körben ismert, hogy az észak-koreai hatóságok szigorúan ellenőrzik és keményen megbüntetik az állampolgárokat három szigorú törvény alapján". Ezek egyike megtiltja a Dél-Koreából, az Egyesült Államokból vagy Japánból származó médiumok terjesztését.

Greg Scarlatoiu, az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának észak-korei ügyvezető igazgatója a Business Insidernek azt nyilatkozta: „egy olyan országban, ahol még a COVID ürügyén bevezetett korlátozásokkal a lakosságot igyekeznek hermetikusan elzárni a külvilágtól származó információktól, az ilyen brutális intézkedésekről szóló híreknek teljes mértékben hitelt lehet adni”.

KimDzsongun észak-koreai vezető
Kim Dzsongun észak-koreai vezető
Fotó: AFP

Nem ez az első eset, amikor a nemzetközi sajtó arról számolt be, hogy észak-koreaiakat azért öltek meg, mert dél-koreai filmet néztek. Egy 2022-es ENSZ-főtitkári beszámoló szerint például Kangwon tartományban egy férfit nyilvánosan kivégeztek, miután a hatóságok tudomására jutott, hogy Dél-Koreából származó digitális tartalmat árul.

A dél-koreai egyesülési minisztérium áltak az észak-koreai emberi jogokról 2024-ben kiadott jelentés azt állította: Észak-Koreában rendszeresen ellenőrzik a telefonokat, hogy nem dél-koreai nyelvezet alapján vannak-e beprogramozva, az eskövőkön a fehér menyasszonyi ruha viselését pedig „reakciós magatartásnak” bélyegzik és büntetik.

Az év elején ráadásul megjelent egy videó, amelyen két tinédzser látható, akiket 12 év kényszermunkára ítéltek egy K-pop videó megtekintése miatt.

Egy nemzetközi szervezet által összegyűjtött szemtanúi beszámolók ellenére ugyanakkor az észak-koreai kormány tagadja, hogy nyilvános kivégzések történnének az országban. Az ottani hatóságok szerint az utolsó kivégzésre 1992-ben került sor.

Egy észak-koreai disszidens azonban még  2020-ban azt nyilatkozta a Korea Heraldnak, hogy az észak-koreai szülőket kényszerítik egy olyan nyilatkozat aláírására, amelyben kijelentik, hogy gondoskodnak arról: gyermekeik ne nézzenek "tisztátalan videótartalmat" otthon.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről