Rengeteg ember akart betörni a legfontosabb rubinbányába egy hamis hír miatt

Vágólapra másolva!
Emberek százai rohantak meg egy drágakőbányát Mozambikban egy hamis hír hatására - közölte az északi Cabo Delgado tartományban működő Montepuez Ruby Mine (MRM) bánya vezetése. A bánya a világ legfontosabb rubinbányászati helyszíne.
Vágólapra másolva!

Mintegy 300 ember rohamozta meg a Gemfields Group nevű bányaipari vállalat Mozambikban működő rubinbányáját, mely a világpiacra kerülő kövek nagyjából felét adja. A külszíni fejtésű bányában zűrzavar tört ki, a biztonsági személyzet által a benyomulókra leadott lövésekben ketten megsérültek. Az eset még múlt héten vasárnap történt – írja a Mining.com.

A tájékoztatás szerint az embereket a közösségi médiában közzétett hamis információval tévesztették meg, miszerint a bányát 24 órán át szabadon hozzáférhetővé teszik. A hamis híreket a bányatársaság gyanúja szerint rubincsempészek terjesztették el.

A bánya biztonsági személyzete a rendőrséggel együttműködve igyekezett kiszorítani a behatolókat a területéről. Eközben erőszakos cselekmények is történtek. Hivatalosan még nem tudni, hogy ki vagy mi áll a félretájékoztatás mögött. Az MRM feltételezése szerint csempészbandák felelősek érte, hogy a várható felfordulást felhasználva drágaköveket lopjanak a bányából.

A Montepuezben működő bánya az amerikai Gemfields bányavállalat szerint a világ egyik legjelentősebb rubinlelőhelyén található.

A Gemfields az MRM egyik fő tulajdonosa.

ruby, rubin, illusztrácoió
Mozambikban működik a világ legértékesebb rubinbányája (illusztráció)
Fotó: Shutterstock/Byjeng

Az incidens azonban nem zárult le az első betörési kísérlettel. Nem sokkal az első hullámban érkezett próbálkozók kiszorítása után nagyjából 500 fős tömeg gyűlt össze a bányához közeli faluban azzal a céllal, hogy bejusson a területre.

Arról nincs információ, hogy megtörtént-e a második behatolási kísérlet, és ha igen, sikeres volt-e.

A bányaterület az afrikai ország egyik legszegényebb régiójában található. A bányavállalattal szemben  már korábban, többször megfogalmaztak állításokat, miszerint a cég a telephelyén rendszeresen megsértik az alapvető emberi jogokat a rend fenntartása érdekében. A cég ezzel kapcsolatos korábbi közleménye szerint minden jelentett esetet kivizsgálnak, a biztonsági személyzet tagjait pedig képzésben részesítik arról, mit és hogyan tehetnek meg intézkedéseik során.

A rubinkövek bányászata és exportja fontos bevételi forrás az afrikai ország számára. 

Egy idén augusztusi jelentés szerint az ország az év első hat hónapjában 1,64 millió karát értékben termelt ki rubin drágaköveket.

Ez 10 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakának eredménye. Az év első negyedévében ugyanakkor az exportérték jelentősen visszaesett a tavalyi évhez képest: míg tavaly 25,6 millió dollár bevétel származott a rubin külföldre való eladásából, az idei év azonos időszakában csak néhány millió dollár értékben adott el Mozambik ilyen drágaköveket.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!