Elárulta sikerének titkát az üzleti élet új, milliárdos sztárja

Vágólapra másolva!
A világ egy legsikeresebb befektetője David Einhorn, aki elárulta: a megváltozott piaci körülményekhez való alkalmazkodásnak köszönheti sikerét.
Vágólapra másolva!

Új csillag született a pénzügyi világban – írja a Világgazdaság arról a David Einhornról, aki még 2002-ben vált híressé, mikor az Allied Capital ellen fogadott, vagyis shortolta azt. A befektető elsőként kérdőjelezte meg a hitelező számviteli gyakorlatát, és igaza lett, mert évekkel később a tőzsdefelügyelet kimondta, hogy az Allied Capital megsértette az értékpapírtörvényt. Einhorn aztán jól jött ki a 2007-2009-es világgazdasági recesszióból is, ami keveseknek sikerült. 

A képen David Einhorn:

image

Az idén 55 éves Einhorn 27 évesen indította a Greenlight Capital befektetési alapot azzal a 900 ezer dollárral, amelyet a családjától és a barátaitól gyűjtött. A Greenlight 1996-os indulása óta évente átlagosan 13,1 százalékos hozamot ért el, ami meghaladja a benchmark S&P 500 9,5 százalékos hozamát. A teljes hozam tekintetében 2.900 százalékos volt az alap növekedése, szemben a technológiai részvényeket alkotó S&P 500 1117 százalékával. 

Einhorn olyan befektetéseket keres, ahol a részvényekkel a belső értékük alatt kereskednek.

Ugyanakkor a milliárdos szerint most már nem értékalapon kell befektetni, hanem az algoritmusok alapján az árra figyelni.

A befektető szerint ez azért van, mert a piaci struktúra mostanra megváltozott, amiből azt következik, hogy a sikeres befektetőknek alkalmazkodni kell ehhez, vagyis más módon kell befektetniük. Ezért Einhorn maga is megváltoztatta a befektetési filozófiáját. Ez főként abban nyilvánul meg, hogy elsősorban olyan vállalatokra összpontosít, amelyek olcsók, ugyanakkor visszavásárláson vagy osztalékon keresztül a részvényesek mégis sokat kereshetnek.

A hozzá köthető Greenlight befektetési portfóliójának legnagyobb részét a Green Brick Partners alkotja, amely részben Einhorn cége. Ennek érdekes előtörténete van: a 2008-as globális pénzügyi válság előzményeként történt, 2007-es lakáspiaci összeomlás idején a befektető  Jim Brickman építési vállalkozóval közösen ingatlanalapot indított. Később, az ingatlanpiac 2013-as magára találása után, nyílttá alakították az alapot, amely így Green Brick Partners néven működött tovább a New York-i tőzsdén. Brickman lett a vezérigazgató, Einhorn pedig az igazgatótanács elnöke.

A Greenlight Capital 2014 végén kezdett Green Brick részvényeket vásárolni 7,20 dolláros átlagáron, mintegy 112 millió dollárért. 

A Green Brick értéke az elmúlt évben majdnem megduplázódott, az elmúlt öt évben pedig 672  százalékkal emelkedett. 

– foglalja össze a Világgazdaság a vállalat elképesztő menetelését.

Az alap jelenleg 950 millió dollárban tart ilyen részvényeket.

Cikkünk címlapi képén New York világhírű üzleti központja a Wall Street a tőzsdével / forrás: Shutterstock

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!