Nagy a baj, több tonna élelmiszert hívnak vissza Listeria veszélye miatt

Vágólapra másolva!
Az utóbbi évek egyik legnagyobb, több száz különböző terméket érintő visszahívását jelentették be az Egyesült Államokban Listeria baktérium lehetséges jelenléte miatt.
Vágólapra másolva!

Rengeteg, több mint 4.500 tonna élelmiszert vonnak ki a forgalomból és hívnak vissza vásárlóktól az Egyesült Államokban, mert fennáll a veszélye, hogy Listeria baktériummal szennyezettek. 

Az ostoros Listeria monocytogenes baktérium, elektron mikrográf felvétele 41,250- szeres nagyításban, lisztéria
Az ostoros Listeria monocytogenes baktérium, elektron mikrográf felvétele 41,250- szeres nagyításban
Fotó: Phys.org

A gond nagy, ugyanis 

a gyanús élelmiszerekből az ország legnagyobb élelmiszerjellegű kiskereskedelmi láncaiba jutott, például a Walmartba, a Krogerbe, a 7-Elevenbe, és a Trader Joe's-ba is.

A visszahívás több száz különböző terméket érint, elsősorban baromfihúsból készült élelmiszereket, mélyfagyasztott termékeket, de kényelmi ételek, például saláták, wrapok is szerepelnek a visszahívási listán.

A probléma a BrucePac nevű, oklahomai gyártó termékeit érinti, melyeket több márkanév alatt hoznak forgalomba. A cég a fogyasztásra kész, előfőzött illetve elősütött termékek, húsból készült élelmiszerek egyik jelentős előállítója. A visszahívásra azt követően kerül sor, hogy egy rutin mintavétel alkalmával a szövetségi Agrárminisztérium által elvégzett vizsgálat Listeria monocytogene baktérium jelenlétét mutatta ki a gyártó néhány termékében.

Ez a baktérium a kiváltója a liszterózis betegségének, mely akár halálos kimenetelű is lehet.

A hatóság a visszahívást a június 19. és október 8. közötti időszakban gyártott termékekre rendelte el.

Egy oregoni gyártó, a Reser's Fine Food szintén visszahívást jelentett be számos ételére. A cég a termékek kivonásáról önkéntesen döntött, de kiderült, hogy a cég által gyártott készételekhez a baromfihúst a BrucePac-tól szerzik be. A visszahívást a szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) megerősítette.

A Listeria okozta fertőzés járványszerű terjedésének megakadályozása nagyon fontos feladata a hatóságoknak és a kereskedőknek. A fertőzés tünetei lehet a magas láz, fejfájás, orrdugulás, gyomorfájdalom, hasmenés.

A liszterózis még az egészséges emberekre is igen veszélyessé válhat, de alapbetegséggel élőknél illetve várandósoknál különösen nagy kockázatot jelent. Csak az Egyesült Államokban mintegy 1600 ember betegszik meg évente a Listeria miatt, ebből átlagosan 260-an belehalnak a betegségbe.

A most azonosított, Listeria okozta probléma rövid időn belül már a második ilyen eset az Egyesült Államokban. Ahogy arról augusztus végén beszámoltunk, hatósági ellenőrök több tucatnyi szabálysértést találtak egy virginiai Boar's Head üzemben, ezek miatt baromfihúsból készült termékeket hívtak vissza országosan. Az akkor kitört Listeria-járványban kilencen haltak meg.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!