Portugália
ÉLŐ
Szlovénia

Erről tudnia kell, ha görögországi nyaralást tervez

Vágólapra másolva!
A lépéssel a turisták mennyiségének szabnak gátat.
Vágólapra másolva!

Túlturizmus – egyre többet lehet találkozni ezzel a kifejezéssel, amely annak nyomán született meg, hogy egyre több országban szembesülnek azzal a helyzettel, hogy az üdülőközpontok túlterheltek, a tömeg akkora, ami már az ott lévőket is zavarja, és rontja az üdülési élményt. 

A görög kormány most meghozta a döntést:

 korlátozzák a görögországi legnépszerűbb szigeteket felkereső tengerjáró hajók számát.

"Jövőre megtesszük" – mondta Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök egy interjúban. Az új szabályok korlátozzák majd egy adott szigeten a kikötőhelyek számát. 
A tét persze hatalmas: a turizmus adja a görög gazdaság mintegy negyedét, és a Covid utáni korszakban a turisták mennyisége sorra dönti a rekordokat. Tavaly 32,7 millióan keresték fel Görögországot, 18 százalékkal többen, mint egy éve.

2024 első negyedévében 25 százalékkal nőtt a turisták száma – a számokból könnyen el lehet képzelni, hogy micsoda tömeg van Görögországban.

"Santorini már önmagában is feszültséggóc, ugyanis sokan vagyonokat költenek arra, hogy ott tartózkodjanak, nekik jogos igényük, hogy körülöttük ne hemzsegjenek a turisták" – idézte Micotákiszt a Világgazdaság. Emellett a tömeg biztonsági aggályokat is felvet. A Görög Kikötők Szövetsége szerint  tavaly a legnépszerűbb görög szigetre 800 hajó érkezett, közel 1,3 millió látogatóval. Ez csaknem 17 százalékos ugrás 2022-höz képest.

Görögország
Korlátozzák a legnépszerűbb görög-szigeteket felkereső tengerjáró hajók számát
Fotó: Shutterstock/Paul Wishart 

Más országokban és turistaparadicsomokban is fellépnek a tömegturizmus ellen. Velencében például április 25-én, a város patrónusának, Szent Márk napján lépett életbe az az új rendszer, melynek alapján 5 euró belépődíjat szednek azoktól a turistáktól, akik csak egyetlen napra látogatnak oda. 

A városvezetésnek az a célja az intézkedéssel, hogy fékezni tudják a turisták mindent elsöprő áradatát. 

Velence óvárosa nem csak Európa, hanem az egész világ egyik legfelkapottabb utazási célpontja. A történelmi óváros azonban nincs felkészülve a rengeteg látogatóra. Tavaly több mint 20 millió turista érkezett megnézni az alig néhány négyzetkilométeres területet.

Az olasz kormány 2021-ben, szintén a turisták számának korlátozása érdekében hozott döntést arról, hogy kitiltja a tengerjáró hajókat a velencei lagúnából, hogy megvédje a térség ökoszisztémáját, valamint a kulturális örökségét. A tiltás a több mint 25 ezer tonnás hajókra érvényes - ezek nem hajózhatnak be a Szent Márk térhez vezető Giudecca-csatornába.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről