Baj van ezekkel a gyógyszerekkel, semmiképp ne szedje be!

Vágólapra másolva!
A "HUMA-FOLACID 5 mg tabletta" nevű vényköteles készítmény újabb gyártási tételeit vonja ki a forgalomból a hatóság, illetve elrendelik a betegektől való visszahívását.
Vágólapra másolva!

További gyártási tételeit kell visszahívni a "HUMA-FOLACID 5 mg tabletta" vényköteles készítménynek. Miként az Origo megírta, augusztus elején számos gyártási tételt visszarendelt a hatóság. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) akkor közzétett határozatában elrendelte a "HUMA-FOLACID 5 mg tabletta" felsorolt gyártási tételének forgalomból való kivonását és a betegektől történő visszahívását. 

A visszahívásra azért került sor, mert a készítmény forgalomba hozója bejelentést tett az annak kapcsán felmerült minőségi problémákról. A hatóság ezért számos vizsgálati eredmény dokumentumát bekérte, majd a közzétett határozatban elrendelt kivonásról döntött.

A készítmény betegtájékoztatója szerint a tabletta hatóanyaga a folsav, amely a B-vitamin családba tartozó vegyület. A folsav a normál vérképzéshez és magzati fejlődéshez szükséges vitamin. Hiánya vérszegénységhez és rendellenes magzati fejlődéshez vezethet. A tablettát folsavhiányos állapotok kezelésére, valamint a terhességi előzményben szereplő velőcsőzáródási rendellenesség megelőzésére alkalmazzák.

A folsav várandósság alatti jelentősége széles körben ismert. A baba fejlődéséhez, sőt, felnőttkori egészségéhez is nagyban hozzájárul, hogy a mama szervezetében megfelelő mennyiségben vannak-e jelen a szükséges vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok. A folsav szedését például már a fogantatás előtt érdemes elkezdeni, hiszen segít a velőcsőzáródási rendellenességek megelőzésében, továbbá csökkenti a szív- és vesefejlődési rendellenességek előfordulását. A mesterséges készítményeken kívül a folsav megtalálható a zöld növényekben és a káposztafélékben is.

A most visszahívással érintett készítmény a betegtájékoztató alapján a terhesség első harmadban a már előző terhességben előfordult velőcsőzáródási rendellenességek megelőzésére adható. Fontos viszont tudni a szoptatás kapcsán, hogy a folsav átjut az anyatejbe, ezért szoptatás idején csak az előny/kockázat mérlegelése mellett adható.

pills, tabletta, gyógyszer, illusztráció
Képünk illusztráció, nem a visszahívással érintett készítmény látható rajta!
Fotó: Hal Gatewood / Unsplash

Az NNGYK újabb határozatot hozott a készítménnyel kapcsolatban

Az abban foglaltak szerint a gyógyszer további gyártási tételeit hívják vissza a felmerült problémák miatt:

  • 5070522, 
  • 5080522, 
  • 5090522, 
  • 5100522.

A hatóság a forgalomból való kivonás mellett egyúttal 

elrendelte az érintett gyógyszerek egészségügyi szolgáltatóktól, valamint betegektől történő visszahívását. 

A betegektől visszagyűjtött gyógyszerek tekintetében egyidejűleg elrendelte az érintett gyógyszereknek a gyógyszertár általi kicserélését.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!