Újabb viharciklon Nyugat-Európában

Vágólapra másolva!
A Johanna viharciklon után sem nyugodott meg a légkör a kontinens felett. Egy újabb mély ciklon frontátvonulásaiból kedd délután már néhol lehetnek 100 km/óra feletti szelek, szerdán azonban nagy területen számítanak újabb orkánra a brit és német meteorológusok. Az erős szél sokfelé okozhat fennakadásokat a légi- és szárazföldi közlekedésben, így a térségbe utazóknak érdemes még indulás előtt tájékozódniuk, hogy mire számíthatnak.
Vágólapra másolva!

A sarki eredetű és szubtrópusi vidékekről induló légtömegek tavaszi átkeveredése igen erős ciklontevékenységet generál Európa felett. A rendkívül alacsony légnyomású ciklonközéppontokból kiinduló hidegfrontok mentén gyakoriak az orkánerejű széllökések. Különösen pusztító a szél, ha a hidegfrontot erős zivatartevékenység kíséri.

A Johanna viharciklon elrobogása után Anglia déli részén és a közeli francia partokon kedd reggel is előfordultak 100 km/órás széllökések.

Egy újabb markáns légörvény két frontja is átvonul a térség felett félnapos követéssel egymás után. A gyengébbik front várhatóan kedd délután okoz viharokat a Brit-szigeteken, majd este már az Északi-tenger partvidékén fordulhatnak elő 100 km/órát meghaladó széllökések.

A veszélyesebb viharfront nagy valószínűséggel szerda reggel érkezik meg Anglia déli vidékére, majd napközben a Benelux-államokon áthaladva Németország északi részén fog tombolni. A brit és német meteorológusok 120 km/óra feletti széllökésektől tartanak, de várhatóan a Johanna intenzitását nem éri el ez a vihar.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!